Det blev ingen majoritet i kommunstyrelsen för alliansen. I stället tog SD ett av "deras" mandat.

Håkan Helgebring (SD) begärde proportionella val av kommunstyrelsens ordinarie ledamöter, vilket SD:s kommunfullmäktigegrupp röstade för. (Det krävdes minst fyra röster.)
Som väntat begärde Sverigedemokraterna proportionerligt val när ledamöterna i kommunstyrelsen skulle väljas under torsdagens fullmäktigemöte. Efter en timmes ajournering och pannorna i djupa veck kunde resultatet av det proportionerliga valet, som är en komplicerad process, presenteras.
Tog tillbaka platsen
Det visade sig att SD tog en plats från alliansen och fick tre istället för två platser, i jämförelse med valberedningens förslag.
Annons
– Det var ju den platsen vi hade efter valutgången, men den tog de ju från oss när de gjorde en valteknisk samverkan. Man kan ju säga att vi tog tillbaka den plats som vi är berättigade till. Det känns ju jättebra, för nu är ordningen återställd. Nu har vi vågmästarrollen i kommunstyrelsen med, säger Håkan Helgebring (SD).
Annons
"Ska ha de mandaten"
Alliansen hade valt att ingå i valteknisk samverkan och det skulle alltså ha gett alliansen ett mandat till i kommunstyrelsen, om det inte hade blivit proportionella val.
Markus Kauppinen (S) tycker att alliansen istället skulle ha "accepterat valresultatet fullt ut", istället för att ingå i en valteknisk samverkan. Då skulle man inte ha behövt genomföra proportionellt val till kommunstyrelsen, menar han.
– Man sätter valresultatet ur spel. Borgerligheten fick för sig att utnyttja teknikaliteten och ta platser man inte har rätt till, istället för att acceptera valresultatet fullt ut. Vad man än tycker om det partiet (SD, reds. anm.) så har vi ett valresultat och då ska man ha de mandaten, få det inflytande väljarna har gett dem, fortsätter Kauppinen.
Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bildade dock en valteknisk samverkan, men det menar Markus Kauppinen hade andra orsaker:
– Man kan bilda valteknisk samverkan av andra orsaker. Vi gjorde det för att ge ett litet parti som Vänsterpartiet en plats, men det gjorde ingen skillnad i hur många mandat vänsterblocket fick, menar han.
"Spelets regler"

Det blev sluten omröstning till valet av ledamöter i kommunstyrelsen. På bilden syns Lars-Åke Magnusson (KD) lägga sin röst.
Kristine Hästmark (M) ser inga problem med att man i alliansen skapade en valteknisk samverkan för att få en plats till i kommunstyrelsen.
Annons
Ska man inte låta partierna ha det inflytande som väljarna har gett dem?
Annons
– Ja, men samtidigt kan man undra varför man har möjlighet att göra en valteknisk samverkan. Det finns ju för att stärka demokratin och det är så spelets regler är. S har ju en valteknisk samverkan med V, säger hon.
På grund av att det blev proportionella val lyckades alltså inte alliansen att få det ett extra mandatet med hjälp av valsamverkan:
– Platsen gick ju tillbaka till SD. Det är ju spelets regler och det är dem som vi har att förhålla oss till. Det är ju lika för alla, säger Hästmark.
Ni hamnar nu i minoritet även i kommunstyrelsen. Hur påverkar det er?
– Så blir det ju, men läget är ju som vi hade det i förra mandatperioden. Har man bra samtal, med både SD och S, och lägger bra förslag får man ju igenom dem, säger hon.
S säkrade sina platser
Resultatet av de 35 kommunfullmäktigeledamöternas röster i det proportionella valet gav 17 röster på alliansen och 18 röster på vänsterblocket, vilket alltså innebar att SD valde att låta sig ingå i vänsterblocket i omröstningen.
– Det är ju en medveten taktik för att förstöra valteknisk samverkan och hur rösterna fördelas, menar Markus Kauppinen (S).
Det var alltså inget samarbete mellan er och SD?
– Nej, vi visste inte hur de skulle agera. Vi har inget samarbete med Sverigedemokraterna. Det blir lite roligt att de kallar sig vänsterblocket, eftersom de nationellt vill liera sig med M och KD. Det vi från S ville var att säkra våra fem platser och de hade vi fått i princip oavsett hur det hade gått.
Annons
Medveten taktik
Håkan Helgebring (SD) bekräftar att det var en medveten taktik från SD:s sida, för att kunna ta tillbaka mandatet.
– Man kan säga att det var ren och skär taktik, för annars hade vi inte tagit tillbaka vår plats. Vi visste ju att vi vinner med 18/17. S hade ju lämnat in sina listor i förväg så vi visste att de skulle kalla sig för vänsterblocket.
Har ni bestämt er för att stödja något av blocken framöver?
– Nej, vi kommer alltid rösta för vad som är bäst för Gnosjös invånare, oavsett vilket block vi röstar för.