Annons

Annons

Annons

Så mycket skiljer låneräntan mellan kvinnor och män

Text

Är kreditköp och avbetalningar en kvinnofälla? En undersökning visar att kvinnor i länet kan betala tusenlappar mer i ränta än män, på lika stora lån.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men fortfarande finns ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män: lönegap, pensioner och även låneräntor.

Låneförmedlaren Lendo har analyserat räntorna på de lån man förmedlat under 2016-2017 och konstaterar att det råder ojämlikhet i hur mycket kvinnor och män betalar för att få låna pengar.

Kvinnor har högre ränta än män. I ett riksgenomsnitt 0,6 procentenheter mer än männen. Skillnaden är också stor mellan olika kommuner.

Annons

Annons

- Vi ser visserligen en positiv trend med minskande ränteskillnader mellan könen, men trots det har kvinnor fortfarande en högre ränta på sina lån i mer än 200 svenska kommuner. Jämställdhetsarbetet måste även innefatta lånesektorn, säger Hanna Neidenmark, vd för Lendo.

I Jönköpings län ligger Habo högst på 4,11 procentenheter i skillnad, följt av Vaggeryd på 1,63 och Nässjö på 1,24. Därefter följer Gislaveds kommun på 1,0, Gnosjö på 0,92 och Värnamo på 0,91.

I Eksjö och Sävsjö är förhållandet omvänt. Där betalar männen mer, 0,20 respektive 0,75 procentenheter. I faktarutan redovisas alla kommuner i länet.

Skillnaden i ränta kan delvis förklaras av olika betalningsförmåga och olika typer av lån. Lendos tidigare undersökningar tyder på att kvinnor i större utsträckning har fler små lån och krediter än vad män har. Och lån via kreditkort och avbetalningar är i de flesta fall dyrare än banklån.

Vad kan man då göra för att sänka sin räntekostnad?

- Är ni två i ett hushåll kan det var en god idé att ansöka om lånet tillsammans, då är ni två som till tillsammans delar på risken för lånet vilket kan bidra till en bättre ränta, säger Hanna Neidenmark.

Fler tips:

Försöka att alltid handla med dina egna pengar.

Undvik att köpa saker på avbetalning.

Avsluta kreditkort som du inte använder.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan