Annons

Annons

Annons

Bilsport

Han höll löftet till vännen – ägnade sex år åt att skriva bok om motorbanan

Text

För sex år sedan lovade Ebbe Danielsson sin vän Bertil Sanell att skriva en bok om Scandinavian raceways historia. Då hade han aldrig kunnat ana vilken utmaning det skulle bli. Flera gånger var det nära att det inte blev någon bok.

Bertil Sanell, som var med och grundade motorbanan tillsammans med Sven Åsberg och Åke Bengtsson, ville gärna se hela banans historia i bokform. Han tyckte att hans vän Ebbe Danielsson, som jobbat som svensklärare och skolledare under många år och dessutom gjort en jubileumsbok innan, var en lämplig person för uppgiften. Det höll inte Ebbe själv med om när han först fick frågan.

– Jag svarade "ja, det var ju rätt person, jag är inte ett skit intresserad av motorsport", berättar Ebbe.

Ebbe Danielsson har kämpat i sex år med att få klart boken om Anderstorps motorbana. Nu är den klar och ute i bokhandeln.

Annons

Annons

Idén till boken kom från Bertil Sanell, som var med och grundade motorbanan. I ett kapitel skriver Bertil själv om sitt första möte med Sven Åsberg och här syns de båda på bild tillsammans.

De tre initiativtagarna till motorbanan: Sven Åsberg, Åke Bengtsson och Bertil Sanell, på en bild i bokens första kapitel.

Men Bertil stod på sig och menade att det var perfekt med någon med objektiv blick på det hela. Motvilligt tog Ebbe på sig uppgiften. De samlade ihop en grupp som skulle börja samla ihop fakta och bilder. Men mitt i allt så gick Bertil bort. Ebbe, som precis hade börjat djupdyka i lådor med motorsporttidningar och annan dokumentation, tappade all fart i arbetet med boken.

– Då började de mörka nätterna för mig, jag kände mig helt otillräcklig. Men eftersom jag hade lovat så kände jag mig bunden att göra det.

Tack vare en Anderstorpsbo som samlat tidningsklipp från Värnamo Nyheter om motorbanan ända sedan 50-talet och fram till sin död -95, fick arbetet en nystart. Genom mannens änka fick Ebbe 15 pärmar med tidningsklipp som blev en bra grund till boken.

Annons

– Då tog skrivandet fart.

Men det behövdes mer underlag. Ebbe hörde av sig till Värnamo Nyheter i jakt på gamla artiklar, men blev tipsad om Kungliga biblioteket i Uppsala. Där hänvisades han vidare till Göteborgs universitet, som hade tidningsartiklar på mikrofilmrullar. De kunde skicka nio rullar åt gången till Gislaveds bibliotek. Men där blev det problem igen. Bibliotekets läsare för mikrofilmrullar var nämligen sönder och det verkade inte möjligt att ta del av dem. Men efter ett tag löste sig även detta.

Annons

– Det var en kvinna på biblioteket som var väldigt hjälpsam. Hon sa att hon skulle se om hon inte kunde laga den. På det viset räddade jag mig fram till 2013, berättar Ebbe.

De senaste fem årens händelser har av naturliga skäl varit lättare att ta del av. Men som någon som egentligen inte kan så värst mycket om sporten har det även varit andra utmaningar med att sätta sig in i all fakta för Ebbe.

– Det vimlar av förkortningar, säger han.

För att reda ut alla turerna kring motorbanan och processen med bullernivån har Ebbe suttit på kommunhuset och läst protokoll. År för år har motorbanans historia benats ut och satts på pränt. Boken innehåller både viktiga milstolpar och en rad anekdoter.

– Det var roligt att skriva om i synnerhet första F1-tävlingen -73. Det var den första i Skandinavien. Hela bygden hjälpte till att ordna detta. Andra runtomkring hånlog och undrade vad de hade hittat på. Alla var besjälade, folk fick ledigt från industrierna för att vara med. Det som har imponerat mig mest är det frivilligarbete som gjorts, det är helt unikt.

Annons

Boken skulle ha blivit klar i våras, men försenades. På så vis kunde man även få med 50-årsjubileet av Scandinavian raceway, som firades i september. Och nyligen blev till slut boken "Mossen som blev en världsarena" klar. Kjell Svensson har hjälpt till med korrektur och Peter Sanell, Bertils son, har bidragit med bilder. Även Bo Runbjörk och Jan Wärnelöv har varit delaktiga.

– Jag är jättetacksam, slutförandet blev så bra, tack var det här gänget, säger Ebbe.

Annons

Flera gånger har han varit orolig att det inte skulle bli någon bok, till och med när han själv blev svårt sjuk var det boken han tänkte på.

– När jag satt på kommunen och läste protokoll fick jag samtidigt hjärtproblem. Jag låg på Värnamo lasarett, jag var rädd att jag inte skulle kunna fullfölja löftet. Då var det lite kris hos Ebbe Danielsson.

Han förstod att boken betydde mycket för Bertil in i det sista.

– Hans sambo har sagt att bland det sista Bertil yttrade var "boken". Då förstod jag hur viktigt det var för honom. Det var ju hans livsverk. Sven Åsberg var visionären, men det var Bertil som gjorde det praktiska utförandet. Det är en hyllning till Bertil också.

Vad tror du att Bertil hade tyckt om boken?

– Jag hoppas han hade blivit nöjd, jag tror det faktiskt. Det känns skönt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan