Annons

Annons

Annons

Omvänd adventskalender har plats för en gåva om dagen

Text

Många vill hjälpa, men alla vet inte hur eller på vilket sätt. Då kom Emma Tolf, diakon i Svenska kyrkan i Anderstorp, på lösningen: En omvänd adventskalender.

Gislaved/Anderstorp

Ingrid Josefsson från Hela människan i Gislaved och Emma Tolf, diakon vid Svenska kyrkan i Anderstorp har genom den omvända adventskalendern märkt att väldigt många människor vill ge till behövande i jul.

– Det är fler än man tror som behöver hjälp. Behovet har ökat väldigt mycket under det senaste året i Anderstorp, säger Emma Tolf som arbetar som diakon i Svenska kyrkan i Anderstorp.

Men det är inte bara människor som har problem med att få pengarna att räcka till som har ökat. Det har också antalet människor som vill hjälpa till.

Annons

– Det är jättemånga som vill hjälpa till. Jag tror att det är en grundläggande grej hos människor, att man vill hjälpa. Men många kanske tycker att det känns övermäktigt. De kanske inte vet hur de ska göra, säger Emma Tolf.

Annons

Men så en natt när hon låg och funderade på att hon hade sett att Hela människan i Gislaved hade nästan helt slut i sitt lager av varor för behövande kom hon på det. Genom den omvända adventskalendern kan människor som vill hjälpa på ett enkelt sätt samla varor till behövande. Emma Tolf satte igång med insamlingsprojektet och det har redan spridit sig och många vill vara med att samla in varor till behövande.

Det är människor i Gislaved och Anderstorp som har svårt att få pengarna att räcka till som kan behöva hjälp och som finns med i socialförvaltningens system eller i Kvinnojouren Marias eller i Hela människans.

– Men även om det finns någon mer som behöver hjälp som vi inte redan vet om så kan man höra av sig via sms till mig, säger Emma Tolf.

Tanken med den omvända adventskalendern är att man lägger en vara varje dag i en kasse eller en låda. Istället för en adventskalender som man öppnar lucka för lucka och får en sak varje dag ger man istället en sak varje dag. I slutet av insamlingen lämnas alla varor till Svenska kyrkan och Hela människan som sedan delar ut det till behövande inför jul.

Att behovet av hjälp har ökat tror Emma Tolf beror på att det är många som har en låg inkomst, men inte så låg att de får stöd av socialbidrag. Och så har de lån att betala av så det blir inga pengar över.

– Jag tror att det kan handla om att man vill ha en så hög levnadsstandard fast man inte har en så hög inkomst. Då är det lätt att lockas av att köpa saker på avbetalning och plötsligt har man hamnat i fällan av skulder som man inte blir av med, säger hon och tillägger:

Annons

Annons

– Det är ett i-landsproblem egentligen, att man ser hur alla andra har det genom sociala medier och så vill man ha det på samma sätt.

Ingrid Josefsson från Hela människan konstaterar att det är många människor som vill hjälpa andra genom att vara tomtefadder och köpa en julklapp till ett barn.

Även Ingrid Josefsson från Hela människan i Gislabed kan intyga att givmildheten bland människor är stor. Det återkommande projektet med tomtefaddrar som handlar om att man som medmänniska erbjuder sig att köpa en julklapp till ett anonymt barn lett till att det i år är faddrar över för att så många vill hjälpa.

– Då fick mamman en julklapp också. Det har lett till väldigt stor glädje, berättar Ingrid Josefsson.

Hon arbetar på Hela människan i Gislaved och berättar om att de har ont om varor i sitt lager.

– Det beror mycket på att matbutikerna har blivit bättre på att inte få svinn, så det blir inte så mycket över. Innan fick vi mycket från butikerna, säger hon.

Även om det behövs matvaror till Hela människan så är tanken att det ska vara skafferivaror, hygienprodukter och städprodukter eller pengar som samlas in genom den omvända julkalendern.

– Det är svårt att samla in matvaror även om det behövs, säger Ingrid Josefsson.

Hon och Emma Tolf tror att den omvända adventskalendern kan ha fler goda effekter än att behövande får hjälp.

– Barnen kanske lär sig att det är viktigt att även ge. Idag handlar det annars så mycket om att önska sig saker och vilja få. Men det här kanske kan leda till att man blir mer tacksam för det man har hemma, säger de.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan