Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

19-årige eleven döms till fängelse efter våldtäkten på läraren

Text

Den 19-årige eleven döms till två års fängelse efter våldtäkten på läraren på en gymnasieskola på Höglandet.

Snapchat-meddelandena avslöjar att han eleven var besatt av att få ha sex med läraren, anser Eksjö tingsrätt och dömer 19-åringen till två års fängelse för bland annat våldtäkt.

Eksjö tingsrätt meddelade på fredagseftermiddagen dom mot den 19-årige eleven från Höglandet. Han döms till två års fängelse för våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande riktat mot läraren men även för bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott.

19-åringen ska också betala 110 000 kronor i skadestånd till kvinnan han våldtagit.

Hann inte ropa

Arbetsveckan var nästan slut. Bara en lektion återstod på skoldagen och då skulle läraren ha enskild undervisning med den 19-årige eleven.

Rättegången mot eleven har hållits bakom stängda dörrar men i domen beskrivs vad eleven och läraren sagt i tingssalen om vad som sedan hände.

Annons

Annons

Läraren berättade att eleven den här fredagen ville att de skulle ha lektionen i ett av de mest avskilda klassrummen. För där skulle de inte bli störda.

Kvinnan berättade om hur eleven rätt snart börjat klämma, nypa och ta på hennes rygg, lår och rumpa. Om hur hon sagt till honom att sluta, hur hon sagt nej och försökt få bort hans händer från sig.

Att hon inte ropat på hjälp direkt förklarade hon med att hon i det längsta trott att eleven skulle ha respekt för henne och inte gå över gränsen. Men det blev snabbt för sent att ropa.

Låste dörren

Hon beskrev sin tilltagande panik när han inte gav sig och hon inte kunde ta bort hans händer. Hur han till slut lade ena handen över hennes mun och utförde sexuella handlingar.

Hon beskrev också hur eleven, när hon till slut kom loss och bort från honom, motade henne och försökte hindra henne från att komma ut från klassrummet. När hon till slut kom till klassrumsdörren visade det sig att den var låst, vilket den aldrig var annars.

Den 19-årige eleven höll under rättegången fast vid sin inställning att han inte alls gjort sig skyldig till några brott riktade mot sin lärare. Han hävdade att han aldrig rört vid läraren och inte heller hotat henne.

Den aktuella fredagslektionen hade han bara masserat lärarens axlar, inget annat, hävdade han.

Hoten läraren fått via snapchat, bland annat om att en anhörig till henne skulle kidnappas, hade något annan skickat. Hans snapchat-konto hade blivit kapat, påstod han.

Eksjö tingsrätt dömer 19-åringen till två års fängelse för bland annat våldtäkt mot hans lärare. Domen bygger nästan enbart på muntlig bevisning.

Annons

Muntliga bevis

Eksjö tingsrätt konstaterar att dess uppgift i det här målet varit att bedöma bevisvärdet i muntliga uppgifter, eftersom det är nästan den enda bevisning som finns.

Annons

I det här fallet anser tingsrätten att läraren på ett mycket trovärdigt sätt berättat om sina upplevelser. Exempelvis nämns att varken åklagare eller försvar någon gång kunde peka på en motsägelse i det kvinnan sa under rättegången jämfört med det hon sagt i den omfattande förundersökningen.

Tingsrätten menar att kvinnan också gett relevanta förklaringar till vissa detaljer som först kunnat verka tveksamma. Exempelvis om varför hon inte anmälde elevens agerande som våldtäkt direkt.

Där var kvinnans förklaring, bland annat, att hon inte själv trodde att de sexuella handlingar hon utsatts för kunde ses som våldtäkt.

Tingsrätten menar också att kvinnans berättelse styrks av flera vittnen som hon var i kontakt med under timmarna och helgen efter händelsen i klassrummet. De vittnade under rättegången om hur kvinnan uppträdde direkt efteråt, om hennes reaktioner och vad hon berättade samt om blåmärken de sett.

”Helt osannolikt”

Elevens uppgifter har en helt annan prägel än de läraren lämnat, konstaterar tingsrätten.

Hans uppgifter är inte särskilt konkreta och han sa andra saker under rättegången jämfört med vad ha sagt i polisförhör.

Han har bland annat påstått att läraren gett honom pengar sent på fredagskvällen och ett vittne bekräftade detta under rättegången. Men det vittnets uppgifter saknar helt bevisvärde, och alltihop ”framstår som en helt osannolik efterhandskonstruktion”, skriver tingsrätten i domen.

Annons

Eksjö tingsrätt anser därför det bevisat att eleven gjort sig skyldig till våldtäkt på det sätt som åklagaren påstått. Det ses som särskilt försvårande att 19-åringen utnyttjat det faktum att han hade enskilda lektioner med kvinnan i hennes egenskap som hans lärare då hon litade på att han hade respekt för henne.

Att han låst klassrumsdörren visar att han planerat brottet, anser tingsrätten.

Annons

I fråga om åtalet om olaga hot bedömer tingsrätten att det rör sig om ett uppsåtligt hot om kidnappning.

”Besatt av att få ha sex”

Flera av snapchat-meddelandena avslöjar också elevens ”nästan sjukliga beteende om att försöka övertala målsäganden om att ha sex med honom” skriver tingsrätten i domen. Tingsrätten konstaterar också att det är osannolikt att någon utomstående, som kapat hans konto, skulle ha känt till hans ”besatthet av att få ha sex med målsäganden”.

Utöver för våldtäkt och olaga hot döms eleven också för sexuellt ofredande, riktat mot läraren ett par veckor innan våldtäkten.

Han döms även för tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att ha stulit en moped, brukande av falsk urkund sedan han visat en polis ett falskt körkort, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott efter att vid ett par tillfällen ha kört bil påverkad av hasch eller cannabis.

Brotten 19-åringen döms för har ett straffvärde på tre års fängelse, konstaterar tingsrätten i påföljdsfrågan. När elevens ålder vägts in bestäms påföljden till två års fängelse.

19-åringen får stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. Tingsrätten motiverar detta bland annat med risk för fortsatt brottslighet eftersom ”19-åringens agerande visar på en benägenhet att ställa sig utanför de lagar och bestämmelser som finns”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan