Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

Alliansen blev nedröstad – ingen höjning av maxtaxa för äldre

Text

Alliansen ville höja maxtaxan för äldre till högsta nivån, men fick inte sin vilja igenom denna gång heller.

"De gamla och sjuka har nog betalat sitt till samhället", menade Markus Kauppinen (S).

Taxorna inom äldreomsorgen har varit en stridsfråga i Gnosjö i flera år. Förra året föreslog de borgerliga att maxtaxan för hemtjänst och särskilt boende skulle höjas till maxbeloppet. Men efter ett yrkande i kommunstyrelsen från Eric Westroth (SD) slutade det med att höjningen halverades. Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet, eftersom de ville att taxan inte skulle höjas alls.

Annons

Annons

Ville höja till max

Även i år ville alliansen höja maxtaxorna till det högsta tillåtna beloppet, som nu ligger på 2 089 kronor, men stötte på patrull också denna gång. De ville även höja timtaxan för brukarna från 229 till 251 kronor.

– Jag yrkar för att maxtaxan för vård och omsorg samt timtaxan inte höjs, meddelade Markus Kauppinen (S) på torsdagens kommunfullmäktigemöte.

"Berör inte dem med lägst inkomster"

"Maxtaxan berör inte de som har lägst inkomster i vårt samhälle", sade Kristine Hästmark (M).

Kristine Hästmark (M) var av en annan åsikt:

– Maxtaxan berör inte de som har lägst inkomster i vårt samhälle, konstaterade hon och hänvisade till de förbehållsbelopp som man är garanterad att få behålla.

Även Maria Sandberg (KD), ordförande i socialutskottet, resonerade på liknande sätt:

– I särskilt boende är det åtta som berörs av detta och i hemtjänsten är det 89 personer som har råd att betala mer. Varje generation ska bära sin egen kostnad, menade hon.

"Skamligt"

Det höll inte Kauppinen med om, utan svarade:

– Det där tycker jag är ganska oförtjänt. De gamla och sjuka har nog betalat sitt till samhället. Att höja så mycket man kan, det tycker jag är skamligt.

Votering avgjorde

Debatten slutade med votering och det visade sig att även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gick på Socialdemokraternas linje. Det innebar de borgerligas förslag om höjda maxtaxor och timtaxor röstades ner med siffrorna 18 mot 17.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan