Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Hon kan få världens tuffaste jobb

Text: 

Lis-Marie Johansson från Lanna är på väg att ge i sig kast med en av planetens kanske mest krävande och tuffaste jobb.

Lis-Marie Johansson kan bli den som får arbeta som bonde i Zambia.

Just nu är hon en av tio kvinnor från hela Sverige som gör upp om att få ”världens tuffaste jobb”, vilket innebär att arbeta som bonde i Zambia.

– Det lät som ett fantastiskt äventyr och jag skulle få en möjlighet att tacka för de fördelar jag har fått i livet genom att vara född på rätt plats genom att sprida kunskap om de zambiska kvinnornas livssituation och hur vi kan hjälpa till att förbättra den, säger Lis-Marie Johansson.

Om jobbet blir hennes kommer hon få ta ledigt från sitt arbete som smådjursveterinär. I stället kommer hon under tre veckor i vinter arbeta sida vid sida med den zambiska bonden Florida Shanzala Sikufa i en by utanför staden Mumbwa.

Annons

Annons

– Förhoppningsvis kan jag vara en avlastning i hennes arbete. Jag vill även visa att man kan göra väldigt mycket även om man är kvinna, att man kan utbilda sig och påverka samhället, säger Lis-Marie och fortsätter:

Lis-Marie Johansson kan få Florida Shanzala Sikufa som arbetskamrat i Zambia.

– Den viktigaste delen i uppdraget är att uppmärksammar kvinnors tuffa situation i Zambia och visa det arbete We Effect gör för att utrota fattigdom genom hjälp till självhjälp och jämställdhetsarbete. Man kan undra vad jämställdhet har med välfärd att göra, men FNs jordbruksorgan FAO har räknat ut att om kvinnor hade samma förutsättningar och rättigheter som män, till t.ex. utbildning och rätt att äga mark, så skulle skördarna kunna öka så mycket att 100-150 miljoner människor skulle slippa svälta.

Från morgon till kväll kommer hon att hjälpa till med både jordbruket och hushållet genom att till exempel samla bränsle för att kunna tillaga maten, hämta vatten och ta hand om de tre barnen. Om hon får jobbet får hon en lön på 18 kronor per arbetsdag, vilket motsvarar lönenivån för jordbruksarbetare i Zambia.

Vad tror du kommer bli den största utmaningen?

Annons

– Det är ju väldigt spartanskt och det kommer varken finnas rinnande vatten eller el. Det kommer också bli svårt med de orättvisor som man ser och att acceptera att det tar tid att genomföra förändringar.

Totalt sökte över 200 kvinnor från hela Sverige jobbet som bonde i Zambia. Tävlingen arrangeras av biståndsorganisationen We Effect för att öka kunskapen om, och engagemanget för kvinnors situation på landsbygden i de länder där We Effect arbetar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan