Annons

Annons

Annons

Radioprofilens blodiga rövarhistoria – en sida av hembygden

Arsenikmord i Gretelund, luffare i Nissafors och ett blodigt besök av rövare på juldagen kan man läsa om i den nya boken, som bland annat har en känd radioprofil som författare.

"Det trodde vi väl kanske inte från början", säger Birgitta Johannesson om att boken ges ut för tjugonde gången.

För tjugonde året i rad har Gnosjö hembygdskrets årliga bok "Axplock från hembygden" lämnat tryckeriet. Genom åren har det totalt skrivits 361 artiklar, av olika författare och om många olika ämnen. Förra året handlade boken om skolan, men i år består den av berättelser om olika ämnen.

Annons

Annons

– Det är lite blandat den här gången och vi hoppas att det finns något intressant för alla, säger Birgitta Johannesson från Gnosjö hembygdsförening, som är en av de som ingår i redaktionsgruppen.

Känd radioprofil

Precis som vanligt är det hembygdsföreningarna i Åsenhöga, Gnosjö, Källeryd, Kävsjö och Kulltorp som har sammanställt boken med olika berättelser från hembygden. Artiklarna är skrivna av medlemmar från de olika hembygdsföreningarna men också av andra från bygden, däribland radioprofilen Karin Malmsten, som gick i pension tidigare i år.

– En del erbjuder sig och en del frågar vi. Karin Malmsten erbjöd sig att skriva en rövarhistoria, säger Birgitta Johannesson, och syftar på berättelsen om ett blodigt besök av rövare en juldagsmorgon i början av 1700-talet.

Arsenikmord och luffare

Bland berättelserna i årets bok kan man bland annat läsa om luffare i Nissafors, Leander Karlssons försök att gripa "Bildsköne Bengtsson" och ett arsenikmord i Gretelund. Själv har Birgitta bland annat skrivit om sin mormors släkthistoria, om den företagsamma Unnebosläkten:

– Jag har släktforskat sedan 1971. Många i släkten startade företag och stannade här i Gnosjö. En del är nedlagda och en del sålda, men det är fortfarande en del som äger företag i släkten, berättar hon.

Annons

Hur känns det att boken nu har getts ut i 20 år?

– Det trodde vi väl kanske inte från början. Vi bara jobbar på och det finns så mycket att berätta om hembygden, om förr och om nu. Vi får se hur länge vi håller på. Vi tar ett år i taget, men vi har bestämt att det blir ett år till i alla fall.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan