Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

Firar med 25 meter lång tårta

– Vi borde vara ett tiotal personer till för att öka hjälpsändningarna, säger Gnosjö Hjälper och hoppas att helgens 25-årsfirande ska ge uppmärksamhet. Begagnade varor att sälja saknas inte.

I veckan är det dags för Gnosjö Hjälper att fira 25 år.

Roland Melin har varit engagerad i 20 år.

"Vi får in en flyttlåda i veckan med julpynt, så det innebär att det är ungefär 50 lådor att packa upp nu", säger Annakajsa Eggert.

"Vår försäljning har ökat markant", säger ordförande Boo Clenow.

Annons

Annons

I dagarna tre denna vecka firar Gnosjö Hjälper att det är 25 år sedan starten. På torsdag hålls en mannekänguppvisning med begagnade kläder. Lördagen innebär särskilda aktiviteter för barnen, med bland annat fiskdamm, godis och musik av musikskolan. Och på söndag är även depån öppen för visning och det kommer att bjudas på en 25 meter lång tårta, dagen till ära.

Hur känns det att ni firar jubileum?

– Målet är ju att vi inte skulle behövas, men det är ett bra sätt att fördriva tiden för pensionärer, säger Annakajsa Eggert som varit engagerad med hjälparbetet i 15 år.

Samlat in 63 miljoner

Det började i november 1993 då sex föreningar skickade ut en inbjudan till en butiksöppning, trots att man inte hade några varor att sälja. Men varorna strömmade in och tre veckor senare blev premiären en succé och man sålde för över 31 000 kronor första dagen. Sedan dess har föreningsalliansen Gnosjö Hjälper sålt varor för över 63 miljoner kronor och skickat omkring 250 hjälpsändningar, varav 200 till Lettland.

Läs mer: Han fixar ambulanser och brandbilar till sitt hemland

Försäljningen ökar

Ordförande Boo Clenow berättar att både inlämningen av varor och försäljningen i second handbutiken har blivit allt mer populärt genom åren:

Annons

– Trenden har, under alla år, varit positiv. Vår försäljning har ökat markant. Den största ökningen är kläder, men även möbler och övrigt säljer bra. Inflödet av saker i god kvalitet har ökat och vi gör tolv hjälpsändningar per år. Hela organisationen känner sig otroligt pigg och vital och vi gläds åt framgången.

Annons

Läs mer: Nu kan Gnosjö hjälpa ännu mer

Totalt arbetar omkring 160 personer på Gnosjö Hjälper och alla ställer upp ideellt.

– Vi borde vara ett tiotal personer till för att öka hjälpsändningarna och försäljningen, säger Boo Clenow, som har varit engagerad i Gnosjö Hjälper i tio år och varit ordförande i sju.

Bra tidsfördriv

En handfull medarbetare har varit med sedan starten och många andra har varit med länge. En av dem är Roland Melin, som blev frivilligarbetare efter pensionen för 20 år sedan.

– Jag har varit med på alla jobb, lite alltiallo. Fritid har man tillräckligt av nu som pensionär, säger han medan han går igenom ett gäng lampor som lämnats in.

En bit därifrån håller Annakajsa Eggert på att packa upp en av alla kartonger med julpynt:

– Vi får in en flyttlåda i veckan med julpynt, så det innebär att det är ungefär 50 lådor att packa upp nu, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan