Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Alliansen tänker fortsätta styra

Text

Det ser ut att bli fortsatt borgerligt styre i Gnosjö kommun. På tisdagseftermiddagen meddelade M, KD och C att de vill styra kommunen tillsammans de kommande fyra åren.

Johan Malm (C), Kristine Hästmark (M) och Maria Sandberg (KD) vill fortsätta att styra kommunen.

Sedan valdagen har det varit oklart vilka som ska styra i Gnosjö de kommande fyra åren. De borgerliga partierna fick 17 av 35 mandat, precis som under föregående mandatperiod. Socialdemokraterna ville ingå i en blocköverskridande majoritet, men för en månad sedan meddelade Markus Kauppinen (S) att han är inställd på att fortsätta att vara i opposition. Samtidigt menade Kristine Hästmark (M) att utgångspunkten är ett fortsatt borgerligt styre i minoritet, men sa då att förhandlingar fortfarande pågår.

Annons

Annons

"Ingen kioskvältare"

Nu har beskedet kommit och det ser inte ut att bli några större förändringar de kommande fyra åren.

– Vår ambition är att vi tre partier styr kommunen nästa mandatperiod i minoritet. Det är ju det vi har gjort de senaste fyra åren, säger Kristine Hästmark (M), när hon, tillsammans med Maria Sandberg (KD) och Johan Malm (C) ger beskedet på en presskonferens på Hillerstorpsskolans fritidshem.

– Det är ju ingen kioskvältare direkt, för det har ju varit borgerligt styre i kommunen sedan 50-talet, säger Johan Malm (C).

Skillnaden mot föregående period är att Liberalerna saknas, eftersom de inte ställde upp med någon kommunlista och därför inte fick något mandat.

"Har inte förhandlat"

Trots att de borgerliga har tvingats styra i minoritet under förra mandatperioden menar de alltså att det fungerade bra och att man därför vill fortsätta:

– Vi har sagt att vi gärna fortsätter i nuvarande konstellation. Vi tycker att det har fungerat bra och att vi är i minoritet gör att vi tvingas lägga bättre förslag. Det är heller inga vattentäta skott mellan partierna, säger Johan Malm och får medhåll av Kristine Hästmark:

– Alla partier har kommunens bästa för ögonen.

Har ni förhandlat något med övriga partier om styret?

– Nej, vi har inte suttit i några förhandlingar med andra partier, säger han.

Varför kommer detta besked nu?

– Det är viktigt att processen får ta tid. Det är många nya förtroendevalda i partierna och det här måste man ju förankra, säger Johan Malm.

Annons

Avgörs i november

Det är dock inte helt klart hur styret kommer att se ut i kommunen, även om de borgerligas förslag är att Kristine Hästmark ska fortsätta att vara kommunstyrelsens ordförande. Nu på torsdag ska den nyvalda kommunfullmäktige träffas för första gången och då ska både fullmäktiges presidium och valberedningen väljas. Vid fullmäktigemötet i november ska sedan valberedningen ge förslag på vilka som ska sitta i styrelser, nämnder och utskott. Det är först då som det står helt klart vilka som ska styra.

– Eftersom vi styr i minoritet kan man inte ta ut något i förskott. Oppositionen kan ju samlas kring ett gemensamt förslag, säger Johan Malm, som kandiderar till att fortsätta att vara kommunfullmäktiges ordförande.

De tre partierna kallade till presskonferens vid Hillerstorpsskolans fritidshem.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan