Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsträdgården

Värnamostiftelse premierar konstnär med en halv miljon

Paul Fägerskiöld presenterades på onsdagen som årets Åke Andrénstipendiat. Den unge konstnären får en halv miljon kronor.

Annons

Pul Fägerskiöld heter den unge konstnär som får en halv miljon kronor av Åke Andrén-stiftelsen. Senare i höst kommer hans utställning till Småland.

Stram, exakt och kraftfull. Så beskrivs stipendiaten Paul Fägerskiölds konst av Åke Andrén-stiftelsens jury. Stiftelsen som varje år delar ut en halv miljon kronor till en ung konstnär bildades 2011 genom en donation från Åke Andrén, Värnamo.

Paul Fägerskiöld, som bor och verkar i Stockholm och New York, tilldelades stipendiet på Prins Eugens Waldemarsudde under onsdagen. Samtidigt invigdes en utställning som senare i höst går vidare till Jönköpings Läns Museum.

Annons

Annons

Utställningen visar ett urval av målningar med nedslag i olika delar av Paul Fägerskiölds bildspråk. Här undersöks förhållandet till naturen i landskap där människans påverkan har gjort tydliga avtryck.

I juryns motivation till stipendiaten heter det bland annat:

Fägersksiölds egensinniga konst framstår som stram, exakt och kraftfull, men också som undanglidande och öppet lekfull. Ett förmedlat allvar kombineras i hans verk med en avspänd hållning till måleriet som tradition.

"Terra Incognita" av Åke Andrénstipendiaten Paul Fägerskiöld 2016. Olja på duk.

"Spirit In The Sky" av Åke Andrénstipendiaten Paul Fägerskiöld 2018. Olja på duk.

Annons

Annons

Till toppen av sidan