Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

De vill sprida glädje ända upp i kungahuset

De har spridit glädje i tio år – nu firar Glädjespridarna med en fullspäckad föreställning som även kungen blir inbjuden till.

Desirée Hjelmqvist, Elisabeth Backler och Zoran Demiraca är tre av dem som har varit med sedan start för tio år sedan.

Musikinslag med ABBA blir en av ingredienserna på jubileumsföreställningen.

Ing-Marie Nilsson, Mao, Johannes Karlsson och Christina Högberg spelar flera olika roller.

Sara Hammarsand och Andreas Nyberg i full trollmundering.

Annons

Annons

Mia Pettersson och Monika Lundgren ser till att momenten övas i rätt ordning.

Elisabeth Backler och Mia Pettersson släpper loss till musiken.

Samuel Konow spelar bland annat en av medlemmarna i ABBA.

I snart tio år har gänget spridit glädje med sång, musik, teater och färgglada dräkter. Nästa år är det dags för Glädjespridarnas jubileumsföreställning, men redan nu pågår repetitionerna för fullt på Hammargården. Deltagarna är utklädda till allt från troll och spöken till ABBA och Roger Pontare.

– Vi ska försöka göra ett axplock från våra föreställningar från tio år tillbaka, så det blir hög igenkänningsfaktor. Nu håller vi på att prova dräkter, så vi får se om de passar fortfarande, berättar Stefan Pettersson.

Inbjudningskort till kungahuset

Han och Mia Pettersson från Teater Smylja, tillsammans med personal och brukare från kommunens LSS-verksamhet, är i full färd med att planera vad som ska ingå i Glädjespridarnas jubileumsföreställning, som bland annat självaste kungen ska få inbjudan till.

– Vi vill verkligen ha röda mattan och egentligen skulle vi vilja fixa limousin som alla skådespelare kan åka i till föreställningen. Och vi ska verkligen skicka inbjudningskort till kungahuset, och till politiker lokalt och i länet, så att de får veta vad vi håller på med, berättar Mia.

Annons

Annons

Hur känns det att det blir tioårsjubileum?

– Det känns helt otroligt, säger hon och fortsätter:

– Vi blev inbjudna för tio år sedan, för att vara med i ett halvår, och nu har vi blivit kvar i tio år. Vi har blivit bästa vänner.

Läs mer: Astrid Lindgren får rockigare framtoning

Kommunens kulturpris

Det började 2009, när Gnosjö skulle stå som värd för Brahefestivalen. Då tog LSS-verksamheten i Gnosjö kontakt med Tranemobaserade Mia och Stefan Pettersson från Teater Smylja, för att de skulle hjälpa till att skapa teater tillsammans med personal och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Resultatet blev Glädjespridarnas ”Cirkusföreställningen Blåa kon”, som slog publikrekord och sattes upp i flera extraföreställningar. Samma år fick de dessutom Gnosjö kommuns kulturpris.

Deltagarna spelar bland annat troll. Här syns Sara Hammarsand och Andreas Nyberg i en av scenerna.

Föreställningen kommer att ha premiär nästa år.

Annons

Annons

Extra lång föreställning

Genom åren har gruppen framfört en mängd uppskattade föreställningar, som har haft både allmänheten, LSS-verksamheter och skolor som publik. Nu är det alltså dags att sammanfatta allt i en extra lång föreställning, som planeras ha premiär i mars nästa år.

– Nästan alla som var med i starten för tio år sedan är kvar fortfarande, plus lite tillskott. Det blir extra långt, två gånger 45 minuter är det tänkt, men hur långt det blir vet man ju inte förrän genrepet, säger Stefan Pettersson.

Desirée Hjelmqvist, Elisabeth Backler och Zoran Demiraca är tre av dem som har varit med sedan start och de nämner alla tre ABBA-föreställningen som en av de roligaste under de tio åren.

Vad är roligast med att spela teater på det här sättet?

– Att träffa andra människor och umgås, säger Zoran, som bland annat kommer att spela Roger Pontare under jubileumsföreställningen.

Önskningar kommer till liv

Under föreställningen kommer publiken att få se skådespelarna agera som bland annat ABBA, Roger Pontare, cowboy, troll, spöken och karaktärer från Astrid Lindgrens berättelser, till musik av olika slag. Många av låtarna har skådespelarna själva spelat in i en studio. Man kommer dessutom att spela upp filmklipp från tidigare föreställningar på en skärm, samtidigt som skådespelarna agerar på scenen.

– Vi har suttit i en ring och diskuterat och pratat om vad vi ska ha med. Under de här tio åren har det handlat mycket om kamratskap, att alla får plats. I teater kan allas önskningar komma till liv, säger Mia Pettersson, innan det är dags att repetera andra akten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan