Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Saga hittade ett 1 000 år gammalt svärd

Saga Vanecek, åtta år hittade ett järnålderssvärd i Vidöstern när hon var ute och badade.

Annons

– Pappa jag hittade ett svärd! ropade Saga 8 år till sin pappa när hon var ute och badade. Svärdet visade sig vara ett sällsynt fynd från järnåldern.

Vid badplatsen vid Tånnö var det stor uppståndelse under onsdagen. Vinden blåste kallt men trots detta syns flera i vattnet. Arkeologer från Jönköpings läns museum tillsammans med metallsökarföreningen sökte igenom det kalla vattnet.

Anledningen är att Saga Vanecek, åtta år hittade ett järnålderssvärd i sjön. Nu vill arkeologerna veta om det kan finnas ytterligare fynd från 1 000 år tillbaka i tiden.

Det var en 30 grader varm sommardag när Saga och hennes familj var och badade ute i sjön. Finalen i fotbolls-VM skulle börja klockan fem och det var bara några minuter kvar. Pappa Andrew bad Saga gå ut med en boj i vattnet innan de skulle gå in.

– Hon gick ut väldigt långsamt och lekte i vattnet precis som barn gör, jag var lite frustrerad att hon inte kom tillbaka snabbt. Men sen plockade hon upp något som jag trodde var en pinne och höll upp den som Pippi Långstrump, säger Andrew Vanecek.

Annons

Annons

– Jag kände något med handen och trodde att det var en pinne och då lyfte jag upp det och det hade typ ett handtag som såg ut som att det var ett svärd och då lyfte jag upp det i luften och skrek till pappa: Pappa jag hittade ett svärd!, säger Saga.

Vad tänkte du att det var när du trampade på det?

– Det såg ut som någon slags pinne men pappa sa att det kunde faktiskt bara ha varit något låtsasvärld från High Chaparral.

Hur känns det att ha hittat ett sånt här gammalt svärd?

– Pirrigt, men roligt!, säger Saga.

Hela familjen Vanecek vid fyndplatsen.

När Saga höll upp svärdet i luften vek sig den lite så Andrew förstod att det var ömtåligt och gammalt. De gick bort till grannarna och frågade om de också trodde att svärdet kunde vara gammalt, och det trodde de.

– På måndagen var jag på jobbet och där frågade jag en kollega som gillar medeltiden så jag tänkte att han vet säkert vem man ska kontakta. Han hade en kompis som är arkeolog så vi kontaktade henne, säger Andrew.

Arkeologen var Annie Rosén på Jönköpings läns museum som blev chockad när hon fick höra om det sällsynta fyndet och gjorde ett avbrott i semestern för att se det med egna ögon.

Annons

– När jag såg bilderna fick jag gåshud. Jag fick åka direkt ut till familjen även fast jag hade semester. Det går inte att föreställa sig ett sånt svärd, det var så välbevarat, så gåshuden släppte inte, säger Annie Rosén.

Annons

Svärdet som Saga hittade var ovanligt välbevarat med bland annat svärdsskida i trä och läder. Det har bedömts vara från järnåldern, alltså 1 000 år gammalt.

Varför svärdet hamnat i vattnet vet inte arkeologerna men de har gjort ytterligare fynd som ett dräktsmycke. I dag finns svärdet hos konservator och arbetet med att söka igenom sjön kommer att fortsätta, i hopp om fler föremål som kan berätta mer.

Arkeologer söker med metalldetektorer runt fyndplatsen vid Tånnö badplats.

Annons

Annons

Till toppen av sidan