Annons

Annons

Annons

Oväntat hett sista fullmäktige i Skillingehus

Text

Lägenheter i kommunala fastigheter, kom-hem-avtalet och bidraget till svensk mat. Tre frågor som på papperet verkade avgjorda vållade uppfriskande debatt i mandatperiodens sista fullmäktigemöte.

Många stolar stod tomma under säsongens sista möte i fullmäktige. Av 41 platser var bara 35 besatta.

Den fråga som innehöll störst oenighet visade sig vara den om det kommunala bidraget till svensk mat. Kommunstyrelsens ordförande, Gert Jonsson (M), öppnade med att konstatera det prekära läget för lantbruket efter den torra sommaren. Förslaget i punkt 12 var att anslå en miljon kronor ur det kommunala resultatet för 2018 och 750 000 för 2019 till att öka andelen svenskt kött i de kommunala köken.

”Ni halverade pengarna”

- Vi föreslog två miljoner redan i början av mandatperioden för att öka andelen ekologisk och närproducerad mat. Men detta halverades av 5-klövern, menade oppositionsrådet Kenth Williamsson.

Annons

Läs mer: Mer kommunala pengar för att köpa svenskt kött

Annons

Han tycker att satsningen är bra, men vill inte att den ska vara tillfällig utan att den ska innebära en höjning av ramen för inköp av svensk mat. Annars finns en risk för att det ses som en besparing när pengarna försvinner 2020.

- Det är mycket möjligt att ramen kan höjas, men vi bör inte göra det nu. Istället kan vi vänta och se hur läget är 2020, kontrade Gert Jonsson.

I en votering, 24-11, framgick det att Williamsson bara fick stöd från sitt eget parti.

Jan Gustavsson (S) fick en Bengt & Lotta-figur som tack för sin tid i fullmäktige.

Behövs handlingsplan

Kom-hem-avtalet, som träder i kraft i januari, handlar om att de kommunala kostnaderna för vård i hemmet har ökat mer än vad det var tänkt när den verksamheten gick från regionen till länets kommuner. Därför har kommunerna omförhandlat avtalet med landstinget.

Läs mer: ”Hemma har man en lust och kraft att ta tag i saker”

Kärnan i avtalet är att kommunerna kontinuerligt ska hålla koll på hur kostnaderna utvecklas. Det var om denna kommungemensamma handlingsplan som fullmäktige skulle besluta under måndagen.

Anledningen till debatten i frågan handlade om huruvida kommunen, under vissa omständigheter, har rätt att ta ut en avgift av vårdtagaren för att täcka ett eventuellt kommunalt underskott.

Annons

Annons

- Om man gör en pengaväxling ska den väl inte resultera i att verksamheten går med förlust och att skillnaden ska betalas av vårdtagarna?, sa Kenth Williamsson (S).

Enligt Gert Jonsson (M) är samtliga kommuner överens om att det föreslagna avtalet med regionen är bra. Och fullmäktige sa ja till att gå vidare med avtalet.

”Kom inte hit och bygg”

Det tredje av de tre ämnena som debatterades var det kommunala beslutet om att hyra ut bostäder i lokaler som socialförvaltningen inte längre behöver; avdelningen Gullvivan på Sörgårdens äldreboende och Talludden, som tidigare har varit bland annat HVB-hem.

Läs mer: Lennart Karlsson (EMP): ”Nu är det krig!”

Att Lennart Karlsson (EMP) tycker att åtminstone Talludden bör användas till annan verksamhet är känt sedan tidigare. Ett nytt inspel kom från Mats Oskarsson (M).

- Man kan undra varför det är så få privata bolag som är intresserade av att bygga hyresrätter i kommunen. Det här kan ju fungera som en signal: Kom inte hit och bygg!

Jan-Olof Svedberg (SD) ville ha med ett tillägg i beslutet om att lokalerna ska kunna få en annan användning, men blev nedröstad.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan