Annons

Annons

Annons

Torsbo

Emma är trainee i Byarums pastorat

Text

Emma Toffer från Hok är en av 15 trainees som under 10 månader får prova på att jobba inom Svenska kyrkan.

Vaggeryds kyrka ser ut som en bunker, men är finare på insidan. Emma Toffer gillar dess avslappnade atmosfär.

Vi hör ofta om hur stora årskullar går i pension och att det saknas lärare, vård- och omsorgspersonal, poliser och många andra yrkesgrupper. Många företag och organisationer har i dag svårt att hitta människor med rätt kompetens. Traineeprogrammet är en del av rekryteringsstrategin inom Växjö stift.

Vem är det då man nu har fått tag i för - eventuell - tjänstgöring i Byarums pastorat?

– Jag är 25 år, gick samhällsprogrammet på gymnasiet och har bland annat jobbat inom restaurang, som croupier och i olika projektanställningar. Nu går jag kyrkans grundkurs på 25 procent, medan traineetjänsten är på 75.

Annons

Annons

De 25 procenten av kyrklig grundkurs sker på St Sigfrids folkhögskola i Växjö dit Emma åker en gång i månaden tillsammans med 14 andra traineeanställda. Väl där stannar de i ett par dagar.

Gruppen med trainees kommer från hela Växjö stift. Två dagar i månaden åker de till St Sigfrids folkhögskola för att gå en kyrklig grundkurs.

”Såg annons i tidningen”

Hur kom du in på det här?

– Jag såg en annons i tidningen om att de sökte en trainee till Byarums pastorat som skulle vara 18-25 år. Jag tänkte att det var en häftig möjlighet, och även att det var sista chansen innan jag blev för gammal.

Vad tror du själv att du passar för, av vad du har sett hittills under en månad?

– Jag tycker att det är roligt att jobba med barn och ungdomar, och när det kommer konfirmander blir det liv i kyrkan. De har många spännande frågor som man kan bli helt ställd inför.

Hon berättar att hon försöker att prova på så mycket som möjligt. Tanken är att hitta någonting som hon gillar och fördjupa sig i det.

– Problemet är att många uppgifter här kräver att man har utbildning, och jag är ju ingen plugghäst. För att jobba med barn bör man vara pedagog och för att bli diakon ska man ha socionomutbildning.

Vad händer härnäst?

– Nu ska det bli jättespännande att hänga med diakonen Jennie Skarph. Och så ser jag fram emot att följa med vaktmästarna till Allhelgonahelgen, då det tydligen är mycket att göra.

Annons

Emma får prova på olika uppgifter under sitt läsår i Byarums pastorat. Frukosten på torsdagar är en av församlingens populäraste aktiviteter.

Annons

Församlingen får bidrag

Måste man vara religiös för att jobba här?

– Det är väl en fördel. Om inte annat tror jag att tron växer när man är här.

Församlingarna eller pastoraten får ett bidrag på 50 000 kronor från stiftet för att ta emot trainees, resten av lönen får församlingarna betala själva. Utbildningen som är gratis sker på fritiden och kan ses som Emmas bidrag i ekvationen.

– Alla trainees har varsin handledare under tiden i församlingen. Det är inte meningen att de ska ersätta ordinarie personal, säger Christina Evertsson som är stiftspedagog och ansvarig för traineeverksamheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan