Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Kryss som möblerade om i listorna

Text

Det finns två sanna vinnare när Valmyndigheten nu har redovisat personrösterna.

Sverigedemokraternas Johnny Hornbrink kryssar sig in i kommunfullmäktige medan Vänsterpartiets Svante Olson sitter kvar tack vare kryssen.

Svante Olson (V) stannar kvar i kommunfullmäktige tack vare personkryssen.

För att bli personvald genom kryssen måste man uppfylla två villkor. Dels måste man ha fått minst 5 procent av partiets röster, dels måste man ha fått minst 50 kryss. Utöver det måste det finnas ett mandat som kandidaten kan ta i anspråk.

Annons

Johnny Hornbrink (SD) och Svante Olson (V) lever upp till dessa villkor – och får av den anledningen ta plats i det nya kommunfullmäktige. Utan personrösterna hade de inte kommit in.

"Det är ju roligt"

Johnny Hornbrink stod som nummer nio på SD:s valsedel. Det exakta valresultatet är ännu inte slutligen fastställt men allt pekar mot att partiet får åtta mandat i kommunfullmäktige.

Annons

Johnny Hornbrink får dock näst flest personröster inom SD – distanserad bara av Johan Nissinen. Johnny Hornbrink får 278 kryss, vilket motsvarar en andel på 8,57 procent.

– Jag har inte suttit i kommunfullmäktige tidigare och ville därför inte "ta" en plats via placeringen på valsedeln. I stället ville jag låta väljarna avgöra om jag har där att göra, säger Johnny Hornbrink.

Hur känns det nu då?

– Jo, det är ju roligt. Det känns bra.

Vad kan vi förvänta oss av dig i fullmäktige?

– Jag ska göra mitt bästa och försöka att föra vår politik. Jag får väl ärligen säga att jag inte är insatt i allt och i vissa frågor kanske jag gör bäst i att hålla tyst. Annars är jag inte rädd för att ta debatt.

"Jag mår bra"

Svante Olson stod som nummer fem och sist på Vänsterpartiets lista. Partiet ser ut att öka från ett till två mandat i fullmäktige och ett av dem kommer Svante Olson att få. Med 90 kryss och 13,04 procent av partiets röster får han sitta kvar i fullmäktige.

– Jag ser det som en uppskattning för de frågor jag har drivit. Framför allt är det äldreomsorgsfrågorna, de är väldigt intressanta och väldigt laddade och det finns mycket som kommunen borde göra på det området, säger Svante Olson.

Annons

Du är 76 år, är det inte läge att stiga åt sidan?

Annons

– Nej, jag mår bra och tycker politik är roligt. Det blir inte bra om det bara är en åldersgrupp, alltså de i medelåldern, som är med. Alla ska vara med, unga som gamla.

Även Paula Dahlberg (V) fick tillräckligt många röster (52–7,54 procent) för att kryssa sig in. Det behövde hon dock inte eftersom hon stod överst på partiets valsedel och ingen annan vänsterpartist klarade krysspärren.

Paula Dahlberg är 32 år.

– Det blir en bra snittålder på oss två, säger Svante Olson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan