Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

Så röstade Gnosjöeleverna i skolvalet

Text

Det parlamentariska läget är komplicerat och ännu är det oklart vilka som ska bilda regering i Sverige. Men hade gymnasieeleverna i Gnosjö fått bestämma skulle ett av blocken ha fått klar majoritet.

Eleverna röstade övervägande blått när det var dags för skolval på GKC.

Fredagen före valet var det dags för gymnasieeleverna på Gnosjöandans Kunskapscentrum, GKC, att gå till valurnorna. Då ägde nämligen skolvalet rum, några dagar efter att skolan hade anordnat sin egen valdebatt.

Annons

Annons

Av 268 elever var det 242 som röstade, vilket ger ett valdeltagande på knappt 90,3 procent.

Moderaterna störst

Av partierna var det ett parti som mer än var fjärde röstade på. Moderaterna fick nämligen 28,9 procent, följt av Socialdemokraterna med 20,7 procent. På tredje plats hamnade Sverigedemokraterna på 12,4 procent, tätt följt av Kristdemokraterna på 10,7 procent och Centerpartiet på 9,5 procent.

Räknar man samman de fyra allianspartiernas röster skulle de få majoritet och kunna bilda regering, om eleverna vid GKC skulle få bestämma. Alliansen fick nämligen 53,6 procent av rösterna.

Utanför riksdagsspärren

Av de rödgröna partierna skulle både Miljöpartiet (3,3 procent) och Vänsterpartiet (1,7 procent) hamna utanför riksdagen, vilket gör att Socialdemokraterna skulle vara enda partiet bland de rödgröna i riksdagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan