Annons

Annons

Annons

Valet 2018

C tappar ett mandat – S ökar ett

Text

C tappar ett mandat i Värnamo kommunfullmäktige och alliansen den egna majoriteten.

Detta enligt den så kallade onsdagsräkningen.

Onsdagsräkningen bjuder på stor dramatik i valet till kommunfullmäktige i Värnamo. En mandatförändring påverkar hela maktfördelningen.

I onsdagsräkningen räknas sent inkomna förtidsröster samt röster från utlandet. Det preliminära resultatet av onsdagsräkningen ger dramatiska effekter på kommunfullmäktige i Värnamo.

Annons

Enligt Valmyndighetens siffror backar Centerpartiet en tiondel från 20,4 till 20,3 procent. Socialdemokraterna ökar från 28,1 till 28,2 procent och Miljöpartiet från 2,7 till 2,8 procent.

Annons

Förändringarna gör att C tappar ett mandat, från 11 till 10, samtidigt som S ökar från 14 till 15 mandat. Detta innebär att allianspartierna tillsammans bara får 25 mandat och därmed tappar man den egna majoriteten i kommunfullmäktige.

Detta i sin tur innebär att SD på pappret hamnar i vågmästarroll.

Birgitta Petersson (L), ordförande i valnämnden i Värnamo kommun, berättar att man under den gångna veckan (fram till i onsdags eftermiddag) har hanterat röster från omkring 450 personer. Det har varit sent inkomna förtidsröster samt röster från utlandet och från personer som röstat i andra kommuner. Man har också hanterat röster som av olika skäl varit tveksamma.

I valet till kommunfullmäktige ska det handla om cirka 320 röster.

– Det kan till exempel handla om att det finns två valsedlar i samma kuvert eller att man har använt förkortningar som är svåra att tolka, berättar Birgitta Petersson.

Valnämnden har tagit ställning, det vill säga godkänt eller inte godkänt, i samtliga fall men en del röster har man skickat vidare till länsstyrelsen för överprövning. Enligt Birgitta Petersson handlar det om ett 50-tal röster gällande kommunvalet.

Fotnot: Sluträkningen av rösterna dröjer ytterligare några dagar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan