Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Mer än var fjärde röstade på BA

Text

Bevara Akutsjukhusen (BA) fick ett mycket stort stöd från invånarna i Värnamo kommun i valet till regionfullmäktige.

Av de etablerade partierna var det bara SD som lyckades öka när BA klev in på scenen.

Bevara Akutsjukhusen gjorde ett mycket starkt val i Värnamo kommun. Stödet utanför kommungränsen är dock lägre. I Eksjö gick partiet också mycket starkt.

I landstingsvalet som helhet fick Bevara Akutsjukhusen preliminärt 9 procent av rösterna.

I Värnamo var stödet betydligt större. 27,7 procent av de kommuninvånare som röstade i landstingsvalet stoppade en BA-sedel i kuvertet.

Annons

Annons

Trots det nya BA lyckades Sverigedemokraterna öka sin andel jämfört med valet för fyra år sedan. Partiet ökade från 10,6 till 11,5 procent. I länet som helhet fick man dock 13,6 procent av rösterna.

Bara C större än i länet

Alla övriga partier gick bakåt bland Värnamoborna. Backade mest gjorde Socialdemokraterna, från 36,1 procent 2014 till 22,1 procent den här gången. I länet som helhet fick S 26,4 procent av rösterna – alltså 4,3 procentenheter mer än i Värnamo kommun.

Kraftigt bakåt i landstingsvalet i Värnamo kommun gick också Kristdemokraterna. Partiet backade från 12,4 till 7,3 procent. I länet som helhet fick KD preliminärt 12,7 procent av rösterna.

Även Moderaterna backade klart när Värnamo kommuns invånare röstade i landstingsvalet. För fyra år sedan fick partiet 16,7 procent av rösterna. Nu står siffran preliminärt på 12,1 procent – 3,4 procentenheter lägre än vad partiet ser ut att få i länet som helhet.

Det kan noteras att Centerpartiet är det enda av de redan etablerade partierna som trots en tillbakagång har ett högre stöd i Värnamo kommun än vad man har i länet som helhet. Man backade från 12,6 till 10,6 procent men i länet får partiet bara 9,5 procent.

MP, L och V backade bland Värnamoborna till 1,8 (minus 2,1), 2,7 (minus 1,1) respektive 2,9 (minus 0,5).

Drygt 17 procent i GGVV

BA:s starka stöd i Värnamo kommun avtar dock ju längre utanför kommungränsen man kommer. Räknar man ihop de fyra GGVV-kommunerna (som utgör en valkrets) har partiet stöd av 17,2 procent. I den första valkretsen – kommunerna Jönköping, Mullsjö och Habo – stöds BA bara av 1,8 procent.

Annons

Annons

I den tredje valkretsen (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda) återfinns det andra akutsjukhus som BA anser är i fara. Stödet i Eksjö kommun var också starkt, ännu starkare än i Värnamo kommun. I Eksjö kommun får BA preliminärt 29,7 procent.

Precis som i fallet med Värnamo är dock partiets stöd betydligt mindre om man ser till hela valkretsen. I de sex kommunerna har BA ett samlat väljarstöd på 12,9 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan