Annons

Annons

Annons

Kistegård

Polisen frias efter tragedin då kvinna frös ihjäl

Text

En kvinna frös ihjäl och hennes dotter drabbades av svåra förfrysningsskador i Sävsjö i februari.

Polisen har fått hård kritik för hur ärendet sköttes, men på måndagen meddelade åklagare att utredningen om tjänstefel nu har lagts ned.

Familjetragedin inträffade i den stränga vinterkylan i februari. Mamman och hennes dotter hade då lämnat asylboendet Ljunga Park i Sävsjö där de bodde. De hittades 12 timmar senare i ett skogsparti kraftigt nedkylda.

SR P4 Jönköping rapporterar att Marianne Nordström vid särskilda åklakarkammaren har beslutat att lägga ned utredningen om att polisen begått tjänstefel i samband med den familjetragedi i Sävsjö i vintras då en kvinna avled och hennes dotter drabbades av svåra förfrysningsskador.

Enligt Marianne Nordström kan inte något fel eller brott styrkas i samband med polisinsatsen.

– Man kunde ha samverkat bättre, men det hade inte gjort någon skillnad, vädret var problemet i det här fallet, säger chefsåklagare Marianne Nordström till P4 Jönköping.

Annons

Annons

Familjetragedin i Sävsjö inträffade den 28 februari och 1 mars. Först larmades polisen om att en lättklädd pojke, som visade sig vara kvinnans son, hade hittats i närheten av länsväg 127. Vid tillfället var det snöfall och temperaturen var lägre än tio minusgrader. Pojken var nedkyld och fördes till sjukhus. Polisen fick då även uppgifter från asylboendet Ljunga Park i Sävsjö där familjen bodde om att pojkens mamma och syster hade gett sig ut och polisen ska då även ha fått veta att de inte var klädda i tillräckligt varma kläder för att vara ute i den stränga vinterkylan.

Flygfoto över centrala Sävsjö. Det övre röda krysset visar platsen där pojken hittades mitt på dagen den 28 februari. Det nedre röda krysset visar skogspartiet där mamman och dottern hittades omkring 12 timmar senare.

Omkring 12 timmar senare, vid 02.50-tiden på natten, hittades mamman och hennes dotter kraftigt nedkylda bara omkring 250 meter från platsen där pojken tidigare hade hittats. De båda fördes till Höglandssjukhuset i Eksjö där mamman senare avled. Dottern överlevde, men drabbades av svåra förfrysningsskador och tvingades senare att amputera båda fötterna.

Att det trots närheten mellan platserna tog över 12 timmar att hitta mamman och dottern gjorde att polisarbetet vid sökinsatsen blev starkt ifrågasatt.

Annons

— Jag har aldrig någonsin sett en så här dålig polisinsats, men det inträffade är en konsekvens av omorganisationen och den dåliga bemanningen, sade en poliskälla till tidningen dagarna efter tragedin.

Annons

Även räddningstjänsten i Sävsjö riktade kritik mot insatsen. De ansåg att polisen tidigt kunde ha kontaktat dem för att förstärka sökinsatsen.

Höglandspolisen valde efteråt att anmäla sig själva till särskilda åklagarkammaren för att göra en utredning om tjänstefel hade begåtts. Det är den utredningen som nu har avslutats.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan