Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberalGislaved landsbygd syd

Ledare: Dags att ta ansvar igen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Moderaternas och Socialdemokraternas hedervärda exempel höll i fyra år. I dag tog det slut.

Läget var ovisst efter valet till kommunfullmäktige i Gislaved 2014, när alliansen tappade sin majoritet efter att ha styrt sedan 2006, varpå Socialdemokraterna och Moderaterna överraskande gick ihop. Det kan ses som ett i dessa tider värdefullt skolexempel på när pragmatism, förnuft och ansvarstagande kan hjälpa till att hitta vägar för att hålla antidemokratiska krafter borta. Det höll i fyra år. I går tog det slut.

På valnatten öppnade Moderaternas kommunalråd Anton Sjödell för att fortsätta samarbetet med S, även om ett alliansstyre stod högst upp på önskelistan. På måndagen, när Moderaternas svaga valresultat fanns svart på vitt, backade han. "Vi har fått ett tydligt budskap från väljarna och kommer att ta konsekvenserna av vårt valresultat. Som vi ser det i dag så avser vi att gå i opposition", sa han till VN.

Annons

Annons

Det är förvisso logiskt att se valresultatet som en fingervisning att man ska lämna plats för nytt blod, men man hade kunnat önska större vilja att vara med och ta ansvar i ett kaotiskt parlamentariskt läge. Den där viljan som Moderaterna men inte de mindre allianspartierna visade 2014.

För den som följt med i politiken kommer slutet på samarbetet, oavsett valresultat, kanske inte helt överraskande. Tonläget har förändrats sedan Anton Sjödell ersatte Niclas Palmgren som Moderaternas förstanamn tidigare i år. Nyligen gick Sjödell ut och förordade Mossarp som plats för den nya simhallen – tvärtemot Palmgrens och Socialdemokraternas hållning. Sjödells utspel om att inte ta ansvar för de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen lär inte heller ha stärkt personkemin mellan moderaten och kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S).

Moderaterna tappar tre mandat och får nöja sig med åtta. Socialdemokraternas ras är ännu kraftigare – från 18 till 13 mandat. Valet har bara två tydliga vinnare. Nystartade Westbopartiet fick 8,1 procent av rösterna och kniper fyra mandat. Partiet kan närmast beskrivas som ett lokalt landsbygdsparti. Det startades för ett par år sedan och drev frågan om att dela upp Gislaveds kommun. Det kravet har partiet övergett och säger sig i stället vilja verka för att kommunens ytterområden inte blir förfördelade. Westbopartiet avvisade under måndagen även tanken på samverkan med andra partier. Partiet är på många sätt typiskt för andan i Gislaveds kommun, med dess många mindre tätorter och dessas förkärlek för att "tävla" med varandra. Något som ledarsidan tidigare skrivit om.

Annons

Annons

Centerpartiet ökar med nästan 7 procentenheter och får tio mandat, fyra fler än efter förra valet. C har varit ett aktivt och synligt oppositionsparti och har säkert fått många röster på grund av sin hållning i simhallsfrågan. Partiet vill inte bygga en ny simhall i vare sig Gislaved eller Mossarp utan i stället rusta upp de två befintliga i Gislaved och Anderstorp.

Detta är några delar i det politiska gytter som utgör det nya kommunfullmäktige, där nio partier delar på 49 mandat enligt valnattens preliminära resultat. Kommunistiska partiet behåller sitt mandat och Gislaved fortsätter därmed utmärka sig på ett negativt sätt genom att rösta fram ett parti med rötter i en totalitär och antidemokratisk ideologi. Det partiet måste, liksom SD, hållas utanför alla samarbeten.

Trots tappet är det rimligt att bollen när det gäller att bilda nytt styre ligger hos Marie Johansson och S. Det är ingen vild gissning att samtal kommer att inledas med Centerpartiet. Även ihop med troliga samarbetspartnern Miljöpartiet – som backar från två till ett mandat – samlar partierna bara 23 mandat. Mer krävs för att styret ska kunna känna sig säkert på att få igenom sin politik.

Oavsett vad den kommande tidens förhandlingar landar i är det bara att hoppas att de inblandade visar samma ansvarstagande som M och S gjorde för fyra år sedan. En viktig uppgift för det nya styret blir att verka för att ena kommunen kring en gemensam identitet och vision. Den ortspolitik som kommit till uttryck i simhallsdebatten och nu fått ett ansikte i form av Westbopartiet är destruktiv.

Många fantastiska, starka tätorter finns i kommunen – men starkast är de tillsammans.

Annons

Annons

Till toppen av sidan