Annons

Annons

Annons

Skillingaryd Centrum

Valförrättare: ”Allt tyder på att det blir ett rekordval”

Text

Köer in till vallokalen och röstlängder fulla av bockar. Känslan hos röstförrättarna i distriktet Skillingaryd östra är att 2018 års val kan slå rekord i valdeltagande.

Ett kuvert med flera valsedlar orsakar huvudbry bland valförrättarna Mari Skillmark Bengtsson, Lars Fritz och Charlotte Sandberg.

När vi hälsar på, strax efter 17, är det kö in till båda distriktens vallokaler i Fågelforsskolan i Skillingaryd. Skillingaryd östra har lånat ett av högstadiets klassrum medan Västra Skillingaryd-Tofteryd har det intill.

- Jag har aldrig varit med om någonting liknande. Tidigare i dag, från 10.30 till 15.00 var det ännu fler röstande och långa köer, berättar valförrättaren Charlotte Sandberg.

Chefen för distriktet Bjarne Attlefur har inte varit med om att det har varit kö vid någon tid.

- Röstdeltagandet ser ut att ha varit stort hos alla grupper, speciellt bland de äldre. Den äldsta, som gick till biblioteket för att förtidsrösta, var 100 år och den yngsta fyllde 18 för bara någon vecka sedan.

Annons

Annons

Joel Hjalmarsson fyllde 18 den 27 augusti och blev yngsta röstande i Skillingaryds östra. Den äldsta, en 100-åring, förhandsröstade på biblioteket.

Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) passade på att skänka pengar till en ninsamling för världens barn på väg ut ur vallokalen.

Anita Grönlund tog flera valsedlar med sig in i röstlokalen.

Rekord i förhandsröster.

Mats Carlsson delade ut kuvert till de inpasserande.

Många förhandsröster

Dels tycks det vara många som har kommit till vallokalen för att lägga sin röst, dels är det många som har förhandsröstat. I Skillingaryds östra finns det nästan exakt 1 700 röstberättigade. Av dessa har hela 675 stycken förhandsröstat. Siffror från andra vallokaler pekar på samma sak.

Inne i lokalen finns det tre små gröna skärmar. Dit kommer de röstande efter att ha fått tre kuvert av Mats Carlsson, som till vardags jobbar för Räddningstjänsten. En av dem som får kuvert är Anita Grönlund.

Annons

Blir det samma parti som 2014.

- Nej, jag ska faktiskt byta både parti och block. Det var i hög grad inställningen till äldrefrågor som blev avgörande för mitt val.

Annons

”Alliansen håller ställningarna”

Tre timmar senare, efter den första vallokalsundersökningen, gör vi en turné till de partier som har valvakor i kommunen. Många mindre har ingen vaka eller ansluter till systeravdelningar i andra kommuner.

Moderaterna visar sig ha backat till 17,4 (-5,5) procent.

- Det är ju inte roligt att få så här dåliga siffror, men de var väntade efter månader av opinionsundersökningar. Det som är glädjande är att Alliansen som helhet håller ställningarna så väl och till och med ökar, säger kommunalrådet Gert Jonsson.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan