Annons

Annons

Annons

Skillingaryd Centrum

När jordbruket gick från häst till hästkrafter

På 40- och 50-talen var det många lantbrukare som köpte sin första traktor. Den här tiden skildras under Kulturarvsdagen i Skillingaryds hembygdsgård.

På lördag kommer de här första mekaniserade jordbruksmaskinerna, avsedda för hästar, att kopplas till traktorer.

Tofteryd-Hagshults hembygdsförening sitter på en samling av gamla jordbruksmaskiner. Hembygdsföreningen samarbetar här med en annan förening, Götaströms fordonshistoriska, där många av medlemmarna har gamla traktorer. Kombinationen blir traktordragna redskap.

Annons

Annons

På den tiden, för cirka 70 år sedan, började traktorerna bli allt vanligare i jordbruket. De konkurrerade då ut hästarna som ”dragdjur” framför plogar, vagnar och liknande. Men för att spara pengar var det många som fortsatte använda de gamla redskapen. Det är det här teknikskiftet som skildras i hembygdsgården på Sturegatan 51-53 i Skillingaryd.

Arrangemanget som ingår i satsningen på Kulturarvsdagen inleds vid lunch och håller på till 15. Dessförinnan hålls en parad med traktorer och redskap genom samhället. Huvudarrangör är Riksantikvarieämbetet i samarbete med hembygdsförbundet.

Axel Toftgård rattar en Fordson traktor, kopplad till en kärra byggd för hästar. En kombination som var vanlig på 40- och 50-talen.

Många av redskapen kan verka primitiva jämförda med dagens lantbruk.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan