Annons

Annons

Annons

Annons

Gislaved landsbygd syd

Industriellt kluster bygger plattform för produktion på distans

Text: 

Den industriella delningsekonomin är snart verklighet i Gnosjöregionen.

– Genom att logga in på en portal får man tillgång till hundratals maskiner att belägga med jobb.

Utvecklingsbolaget Axelent Engineering står bakom idén till en digital plattform som låter legoföretag producera på distans.

Uber och Airb'nB är de mest omtalade exemplen på den nya delningsekonomin. Nu har turen kommit till industrin och naturligtvis är startpunkten Gnosjöregionen.

Annons

– Det här är en global grej som kommer att sätta Gnosjö på kartan internationellt, säger Richard Skogward.

Han är vd på utvecklingsbolaget Axelent Engineering och en av drivkrafterna bakom projektet som ska bygga en digital plattform, som knyter ihop tillverkande företag med ledig kapacitet.

Tanken är att företagen ska kunna utnyttja varandras maskinpark. Med dagens uppkopplade maskiner ska en part kunna söka och fördela produktion till en annan part där det finns ledig kapacitet.

Annons

– I en högkonjunktur är det stor brist på kapacitet hos underleverantör. Ändå är det långt i från alla som kör sina maskiner i två eller tre skift. Då finns där outnyttjad kapacitet som andra kan använda, förklarar Richard Skogward.

– När maskinerna kan köras på distans finns stora win-winfördelar för båda parter.

Han berättar om liknande matchmaking hos mäklare som fördelar offertförfrågningar inom industrin. Men ännu finns ingen utvecklad infrastruktur för en industriell delningsekonomi utan mellanhänder.

Nu har ett tiotal företag inlett samarbete för att utveckla konceptet till en testplattform. Ramarna för projektet har satts i ett 32 timmars Innovation Race i Gislaved, som arrangerades av Science Parks programinsats för små och medelstora företag, Innovation Runway.

Den digitala testplattformen ska ge anslutna företag tillgång till lediga CNC-maskiner på distans. Dessutom ska företagen få ut analyser som ger fakta om tomgång, takt, produktionstid, kassation och småstopp som sammantaget leder till säkrare och mer lönsamma affärer.

Annons

– I det kluster vi bildat finns väldigt mycket kompetens. Vår region leder ju utvecklingen av produktionsteknik och vi vet att till exempel Tyskland söker väldigt mycket kapacitet i Sverige under högkonjunkturen, säger Richard Skogward.

– Plattformen är ett radikalt grepp för att exponera vår kapacitet gemensamt. Vi startar i Gnosjöregionen och hoppas få hela världen som spelfält.

Ett industriellt kluster som ska driva projektet bildades vid ett 32-timmars Innovation Race i Gislaved.

Annons

Annons

Till toppen av sidan