Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Så svarar partierna om förskoleplatserna

Text

En person har ställt en fråga via #kandulova. Bara två partier lovar att se till att det finns förskoleplats i tätorten där man är bosatt, men samtidigt skiljer sig svaren från de olika partierna inte särskilt mycket åt.

"Kan du lova att säkerställa förskoleplatser i tätorten man är bosatt?" undrar frågeställaren.

"Kan du lova att säkerställa förskoleplatser i tätorten man är bosatt? Kommunen riskeras att väljas bort som bostadsort om man tvingas till omvägar för att hämta barn", skriver en av dem som har valt att ställa en fråga till lokalpolitikerna i Gnosjö kommun via #kandulova.

"Har redan lovat det"

De två partier som svarar ja på frågan är Liberalerna, som inte ställer upp med någon kommunlista i Gnosjö inför årets val, och Socialdemokraterna:

– Vi har ju i vår översiktsplan beslutat att vi ska ha förskola i samtliga tätorter och då tycker jag att vi redan har lovat det, eftersom vi har beslutat om det i översiktsplanen, säger Markus Kauppinen (S), oppositionsråd, och fortsätter:

Annons

Annons

– Vid ombyggnation eller nybyggnation kanske man inte kan lova det, utan man kommer kanske att behöva förflyttas till en annan ort.

"Jag tycker att vi redan har lovat det, eftersom vi har beslutat om det i översiktsplanen, men vid ombyggnation eller nybyggnation kanske man inte kan lova det", säger Markus Kauppinen (S).

Men kan ni verkligen lova förskoleplats på bostadsorten, när ni samtidigt säger att man kan förflyttas till annan ort vid om- eller nybyggnation?

– Jo, eftersom vi har planerat att vi ska ha platser på samtliga tätorter, och det står ju samtliga partier bakom. Då får vi sätta igång och tillskapa nya platser. Det hänger ihop med lokalförsörjningsplanen, att se till att man möter behoven i tid, så att man slipper paniklösningar, som med barackerna. Visst är det svårt att sia om hur många platser som behövs, men då är det viktigt att bygga flexibelt, så att, om man bygger för många förskoleplatser, ska kunna använda dem till annat under tiden.

"Kan inte lova något"

Moderaterna är ett av partierna, liksom Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som svarar nej på frågan om man kan lova förskoleplats på bostadsorten:

– För det första så har vi ingen egen majoritet, utan vi styr ju ihop med tre andra partier, och därför kan jag inte lova något. Det är definitivt Moderaternas mål att man ska bli erbjuden plats på tätorten, men har man inte egen majoritet så kan man inte lova grejer, säger Kristine Hästmark (M), kommunalråd.

Annons

Annons

"Det är definitivt Moderaternas mål att man ska bli erbjuden plats på tätorten, men har man inte egen majoritet så kan man inte lova grejer", säger Kristine Hästmark (M).

Hon menar att man i väntan på byggnation kan tvingas bli placerad på en annan ort än där man bor:

– Vi har ju platsbrist i våra olika tätorter och den platsbristen kan ju flyttas till olika tätorter. Glädjande nog tog vi ett beslut i allmänna utskottet förra veckan att ge uppdraget att utreda var en sjuavdelningsförskola i Hillerstorp ska placeras, men i väntan på att den byggs kan vi inte lova plats i Hillerstorp.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan