Annons

Annons

Annons

Bilsport

Motorbanan firar 50 med fartfylld festival – två helger i rad

Text

Motorfest med jubileumstävlingar, uppvisning av Jas 39 Gripen, öltält med mat och trubadur och möjlighet till camping. När Anderstorps motorbana firar 50 år i samband med att SM i roadracing avgörs ramas banan in av festligheter.

Spännande race är att vänta på Motorbanan i Anderstorp de två första helgerna i september när SM i roadracing ska avgöras och jubileumstävlingar köras.

L-O Sveningson från Anderstorp Raceway tror på stort intresse och många besökare när SM avgörs och banan firar 50 år.

Om två veckor är det full fart på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Firandet på Anderstorps motorbana börjar redan innan helgen 1-2 september då SM i roadracing avgörs. Det blir möjligt för publik att campa inne på området för att följa allt på nära håll och komma nära deltagare och team.

Annons

Annons

Under fredagskvällen sparkas allt igång med underhållning och mat i ett stort öltält på området där en trubadur kommer att spela. Sedan avlöser festligheterna varandra under helgerna två. 8-9 september körs jubileumstävlingar på banan.

Sportbilsfestival och Ronnie Petersons bil

Under helgerna kommer bland annat en uppvisning av Jas 39 Gripen att äga rum och ett antal formel 1 bilar från olika årtionden kommer att visas upp. Bland annat kommer Ronnie Petersons March och Nico Rosbergs Williams att finnas på plats.

Det blir en jättestor sportbilsfestival dit alla Sveriges bilklubbar är inbjudna. L-O Sveningson, pressansvarig i Anderstorp Raceway, tror på tusentals besökare.

– Vi hoppas på fin uppslutning från ortsborna. Att man inte bara visar sitt stöd för motorbanan genom att uttala sig i sociala medier, utan att man också vill komma ut och se när SM ska avgöras, säger han och utlovar spännande race.

– Det är en sådan konkurrens om SM-titlarna i år som det inte har varit på många år. Under de tre SM-tävlingarna som har genomförts hittills i år har det satts nya banrekord, tidigare rekord har varit sex-sju år gamla.

L-O Sveningson beskriver arrangemangen på motorbanan som en stor motorfest.

– Det blir bra racing, känslan av gemytet i depån och en glädje av att vara på plats oavsett om det är som deltagare eller åskådare.

Med tanke på det stundande valet kommer även flera partier att finnas på plats för att locka väljare under arrangemanget.

Annons

– Vi fick en förfrågan och vi bestämde oss för att det var okej. Det har varit stort intresse från partierna som vill finnas på plats, säger L-O Sveningson.

Annons

170 nya medlemmar

Motorsportklubben Anderstorps Raceway har fått ett rejält uppsving senaste året och kan notera 170 nya medlemmar sedan 2016.

– Anderstorps motorbana är Sveriges främsta när det gäller roadracing. Många vill tävla för Anderstorp racingklubb.

En av de nya medlemmarna är 16-årige Ture Adolfsson från Anderstorp som provade att köra ute på banan vid ett tillfälle, tog licens i våras och förra helgen placerade sig på andra plats vid tävlingarna i Falkenberg.

– Det är väldigt roligt med en Anderstorpskille som kommer från ingenstans, blir biten och visar sig vara en riktigt duktig förare, säger L-O Sveningson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan