Annons

Annons

Annons

#KanDuLova

#kandulova: Ställ kommunens bästa före blockpolitiken

Text

Ja till samarbete över blockgränserna och några nej till samarbete med SD. Så svarar alla partier – utom ett – i #kandulova.

Kan Värnamos politiker lova att sätta kommunens bästa före blockpolitiken, frågar en läsare.

Kan du lova att kommunens bästa kommer att gå före blockpolitiken efter valet och att det finns villighet till samarbete över förlegade blockgränser?

Läsarfrågan är ställd till alla partier i Värnamos kommunfullmäktige och samtliga har svarat, utom Socialdemokraterna.

Annons

Annons

De svarar förstås ja – partierna vill arbeta för kommunens bästa och ingen utesluter samarbete. Men om den borgerliga alliansen får fortsatt majoritet, så ligger blockpolitiken fast. Det framgår av partiernas svar till #kandulova.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna gör dessutom en markering – de kommer inte utöka den styrande kretsen genom samarbete med Sverigedemokraterna.

I viktiga frågor kan man inte alltid stirra sig blind på blockpolitik, menar båda partierna, men gör det identiska tillägget:

"Däremot kommer vi aldrig att styra med SD eftersom de ligger långt ifrån vår ideologi och våra värderingar."

Även Vänsterpartiet gör en motsvarande markering mot SD.

Sverigedemokraterna är själva öppna för samarbete utan att peka ut några undantag:

"För att få igenom vår politik, så kommer vi inte att utesluta samarbete som gagnar kommunen. Däremot sätter vi oss aldrig i knäet på något parti," svarar SD.

Miljöpartiet har denna mandatperiod haft ett valtekniskt samarbete med den borgerliga alliansen, men svarar att de "har inga problem att samarbeta i olika block".

Vad tycker det största partiet, Socialdemokraterna? Vi hoppas få svar i onsdagens valdebatt på Åbron. Då deltar samtliga partier i en utfrågning, baserad på läsarnas frågor till Värnamo Nyheters #kandulova.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan