Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Marie J Flyckt svarar direkt

Jag är lite nyfiken på om du, Johnny, har läst krönikan i sin helhet, och även på hur du definierar begreppen demokrati, diktatur och censur.

Censur är när staten bestämmer vad som ska och inte ska publiceras eller visas. Det är när politiken vill bestämma kulturens innehåll, till exempel. Vad säger du och Sverigedemokraterna om det? Eller lägga ned medier som skriver saker som inte passar makten, det är censur, och något man bör frukta. Censur är inte en enskild utgivares publicistiska beslut.

Yttrandefrihet är inte, som du säkert känner till, allas rättighet att säga vad som helst i vilket forum som helst utan allas rätt att säga vad man vill någonstans. I den tidning som jag är utgivare för är det också jag som blir anmäld och riskerar fängelse för det som du eller andra får publicerat, om det till exempel går över gränsen och blir förtal eller hets mot folkgrupp. Om du inte får det sagt i vår tidning är det inte censur, och du kan med all säkerhet hitta andra forum, starta en egen tidning eller ställa dig på stadens torg – där du kan säga precis vad du vill. Och då är det du som har ansvaret. Det är demokrati.

Annons

Annons

Vår publicering med ett av demokratins många viktiga verktyg, en ledarsida i en tidning, är så långt ifrån diktatur du kan komma. I en diktatur hade artikeln aldrig publicerats. Det är vad vi ska vara vaksamma på och rädas.

Att du sedan kan få din insändare publicerad i samma tidning, för att främja bredden i debatten, är höjden av demokrati. Att både ta del av och få reagera öppet på åsikter man står långt ifrån är demokrati. Precis som du gör nu.

Om du följer Hall Medias ledarsidor vet du att regeringen såväl som oppositionen får ta emot kritik, och att alla, även SD måste tåla att granskas. Det är demokrati, varken censur eller diktatur.

Vad gäller den långa rad politiska sakfrågor du nämner, så är det inget jag tar upp i min krönika. Det är tidningens politiska skribenter – observera att dessa är något annat än de många opolitiska nyhetsreportrar vi har – som har som uppgift att kommentera politiken i sak.

Det jag vänder mig emot är den onyanserade bild som SD, med en del andra som efterföljare, målar upp för att skrämma väljarna. Vad varje enskild läsare läser in i det som skrivs får hen själv ta ansvar för, och de spöken man ser mellan raderna, dem får man leta efter orsaken till hos sig själv. Vi har alla ett ansvar för samhället, såväl som för våra åsikter, och för hur vi förvaltar information. Du tolkar in mycket i det som inte står där för att främja dina egna syften.

Annons

Jag har läst mycket statistik hos BRÅ, och även pratat med dem eftersom det finns statistik som pekar åt olika håll. Den sammantagna bilden är precis sådan som jag skriver i krönikan, men, som statistikerna själva säger: det går att hitta statistik som stödjer precis vad man vill om man bara tittar på enskilda siffror och inte tar reda på hur helheten ser ut.

Vad gäller integration brukar alla partier, även ditt eget, tala sig varma för att det är viktigt. Att du kallar det slukhål borde tala för att det är bra vi hjälper till, eller hur?

Vad ett enskilt kommersiellt företag gör med sina pengar förmodar jag att SD inte har för avsikt att lägga sig i. Det, om något, vore värdigt en diktatur.

Marie Johansson Flyckt

ansvarig utgivare Hall Media

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan