Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Erik antog kommunens erbjudande

Nu betar 15 får på Mossle gravfält. De har hamnat där tack vare kommunens erbjudande om betesmark till hårt drabbade djurägare.

Värnamo kommun blev räddningen för åtminstone 15 av Erik Thoréns 150 får. Nu ska de få beta av Mossle gravfält, vilket även P-O Johansson, parkförvaltare vid Värnamo kommun, är nöjd med.

Vid lunchtid på fredagen sprang 15 hungriga får ut från transportvagnen och ut på Mossle gravfält. Deras förra bete hade tagit slut och under natten hade de fått stå i en transportfålla innan de lastades i Ulås för transport till Värnamo.

– Kolla, de går rakt på grenarna, säger P-O Johansson, parkförvaltare på tekniska kontoret.

– Det är tack vare P-O som det här har blivit möjligt, säger Erik Thorén, en av alla plågade lantbrukare som har tvingats ta av vinterfodret för att klara situationen.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Tillsammans med P-O har han åkt runt och tittat på lämpliga kommunala gräsytor där han kan släppa sina djur, för hemma på gården i Ulås är betet slut. Det är ett lite jobbigt läge när man äger 150 får som alla är i behov av mat, plus tio nötkreatur och 80 grisar som går ute.

– Där är en annan situation. Till dem köper vi in foder, men givetvis till en högre kostnad, säger Erik.

Nu är åtminstone maten för 15 får säkrade i två veckor framöver. Så lång tid tror Erik att betet på gravfältet kommer att räcka om inte regnet kommer och det börjar växa igen. Men hemma i Ulås har han även släppt ut djuren i skogen för att beta, vilket fungerar bra.

Maten är tryggad i åtminstone två veckor framöver, och grannarna till Mossle gravfält är positiva. ”En har jag anställt som djurskötare”, berättar Erik Thorén.

Det är bara positivt att marken betas, menar P-O Johansson.

För Eriks del så betyder det mycket att kommunen ställer mark till förfogande, men P-O Johansson är också ganska nöjd med lösningen. Han har nämligen fått 15 ”kommunalarbetare” till sitt förfogande. Området på gravfältet i Mossle måste vanligtvis slås med röjsåg, vilket är tidsödande på en så stor yta. I år fixar fåren jobbet, och P-O är nöjd för betande djur är det bästa parkarbetarna. Får har dessutom den trevliga egenskapen att de inte trampar sönder jorden, vilket ju är bra i ett kulturhistoriskt viktigt område.

Annons

– Dessutom betar de av grenarna så långt upp de når.

Borgen har lyfts fram som möjlig betesmark också, såväl pulka- som slalombacken.

– Ja, fast jag bedömde att det var mer ekonomiskt här, men fortsätter torkan så vet man inte, säger Erik.

Trycket på slakterierna är stort. Har du också fått skicka fler djur till slakt än planerat?

– Den här veckan har slakteriet stängt, men nästa vecka kommer nog fler djur än planerat att skickas iväg, och fler lamm kommer att slaktas innan jul.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan