Kostchefen reder ut: griskött serveras i princip varje vecka i skolorna och det allra mesta av köttet är producerat i Sverige.

Charlotta Nielsen-Nylander är kostchef i Värnamo kommun.
En insändarskribent i VN i torsdags skrev att skolorna i Värnamo slutat med griskött och att det nästan bara serveras kyckling nu för tiden. Insändaren som var undertecknad ”personal på flera skolor”, efterlyste också fler traditionella rätter, som isterband och falukorv.
Annons
Annons
Men det är en felaktig uppfattning, uppger kostchefen i Värnamo kommun, Charlotta Nielsen-Nylander.
– Vi har griskött i princip varje vecka i skolorna, säger Charlotta.
– Någon vecka är det inget griskött på menyn, men då kan det vara två rätter med griskött veckan efter.
Men att kycklingrätterna har blivit fler kan stämma. Det har sina förklaringar enligt kostchefen.
– Vi försöker följa livsmedelsverkets rekommendationer och rött kött är något man inte bör äta för mycket av, enligt rekommendationerna.
Det är av både hälso- och klimatskäl som det röda köttet kanske har minskat något i menyerna. Men fortfarande är skolmatsmenyerna en blandning av nöt-, gris, fisk, kyckling och vegorätter.
En annan uppfattning som envist hänger sig kvar i mångas medvetande är att kommunen skulle köpa importerat kött till stor del.
– Det stämmer inte heller, säger Charlotta.
Enligt Charlotta är 100 procent av nötköttet som köps in av Värnamo kommun svenskt. 100 procent av kycklingen är svensk. 89 procent av grisköttet är svenskt (avser köttråvara, det vill säga rena köttprodukter).