Annons

Annons

Annons

Torsbo

Kommunen hotas av 400 000 i vite

Text

Samtidigt som åtgärderna för att förbättra arbetsmiljön för elever och lärare vid högstadieskolorna har kommit igång vill Arbetsmiljöverket att kommunen betalar ett vite för att det inte har skett i tid.

Hjortsjöskolan är på väg att renoveras - tre år efter problemen uppdagades. Nu vill Arbetsmiljöverket att ett vite på 400 000 kronor döms ut.

Det nu aktuella vitet på 400 000 kronor gäller Hjortsjöskolan. Där gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion redan den 9 september 2015 och kunde konstatera brister i arbetsmiljön. Den 26 april 2017 hade ännu inget hänt och myndigheten förelade kommunen att vidta åtgärder senast den 1 september samma år.

Annons

Annons

Vaggeryds kommun överklagade beslutet, men för sent. Istället försökte man då få tidsramen utvidgad, vilket avslogs. Avslaget överklagades, men återkallades senare.

”Inte riktigt klarlagt”

– Nu försöker vi att slippa vitet i och med att vi genom ersättningslokaler och planeringen av renoveringen kan visa att den verkligen kommer att genomföras. Men frågan är inte riktigt klarlagd i och med att tidigare kommundirektören överklagade verkets tidigare beslut, skriftväxlingen pågår, berättar fastighetschef Torbjörn Isaksson.

Läs mer: Högstadieskolorna renoveras för 23 miljoner

Nu har Arbetsmiljöverket ansökt hos Förvaltningsrätten om att vitet döms ut.

Även vad gäller Fågelforsskolan har det beslutats om föreläggande vid viten.

– Där har man beslutat att ta bort vitet under förutsättning att vi fullföljer ombyggnaden enligt tidsplan, säger Isaksson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan