Annons

Annons

Annons

#KanDuLova

Ställ politikernas valfläsk mot väggen i #KanDuLova

Text

Med val kommer också vallöften och valfläsk. Men vad infrias? I den digitala valstugan #KanDuLova kan läsarna nu kräva tydliga besked och ett löfte från politikerna – och sedan följa politikernas svar och löften på VN.se/kandulova med start den 1 augusti 2018.

Värnamo Nyheter ansluter sig till den digitala valstugan #KanDuLova inför valet 2018 – vad vill du att politikerna ska lova?

Vilket vallöfte är viktigast för dig inför valet?

Var ska framtida idrottsarenor byggas? Politikerna vill bygga vid Bredasten, men idrottsvärnamo vill ha allt på Ljusseveka. Kan politikerna lova att gå medborgarna till mötes? I händelse av att inget av partierna får majoritet – kan politikerna lova att samarbeta över blockgränserna? Ny simhalls ska byggas – men kan politikerna lova var den kommer hamna?

Många brukar uppleva att det kan vara svårt att få raka svar av politikerna. Hashtaggen och satsningen #KanDuLova startades av Mittmedia inför valet 2014, och syftet är precis som det låter – att hjälpa medborgarna med att få tydliga besked från partierna. Dessutom öppnar tjänsten för en närmare kontakt mellan väljare och politiker. Under valsatsningen 2014 fick Mittmedias samlade tidningar in över 2000 frågor som fick 13 000 politikersvar.

Annons

Annons

Inför valet 2018 ansluter sig även Värnamo Nyheter till satsningen.

Varför ansluter vi oss till KanDuLova?

– Jag tror att medborgarnas frågor kan lyfta spörsmål som kanske inte annars hade fått utrymme i valrörelsen. Det häftiga med #kandulova är att medborgarna styr frågeställningen - och det blir därmed också en liten termometer för politikerna, som får veta vilka frågor som engagerar deras potentiella väljare, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

Vad hoppas du få ut av satsningen?

– Det här är ett nytt grepp som vi på Värnamo Nyheter prövar. Det är ett försök att göra valbevakningen mer spänstig och pigg. Vi hoppas med detta kunna ge vår publik och därmed väljarna ett ännu bättre underlag inför höstens val, säger Stefan Fels, nyhetschef på Värnamo Nyheter.

Vad förväntar du dig av politikerna?

– Jag hoppas och tror att politikerna kan leverera raka och tydliga svar. Det är möjligt att det inte går att ge ett svar som osar av löfte men då kan det vara viktigt att i korta ordalag förklara varför det inte går. Men som sagt: min tro är att politikerna gör sitt yttersta för att ge så bra och konkreta svar som möjligt och min övertygelse är att både läsare och politikeruppskattar det här initiativet, säger Stefan Fels, nyhetschef på Värnamo Nyheter.

Annons

När du skickat in din fråga till #KanDuLova går ett meddelande ut till de aktuella partierna och politikerna. Så snart din fråga skickats iväg kommer du att kunna följa hur och när de svarar i realtid på vår sajt.

– Våra redaktioner kommer att följa diskussionen noggrant och kommer självklart att göra journalistik utifrån de frågor och svar som kommer in. Vårt fokus är den lokala debatten och här kan vi verkligen få koll på medborgarnas hjärtefrågor, säger Patricia Svensson.

Vilken förändring vill du se efter valet 2018? Skicka in till #KanDuLova med start den 1 augusti 2018!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan