Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Alla sjukhus ska vara kvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Till Jonas Nilsson, Carina Stende, Johan Starck (S) om situationen på Höglandssjukhuset.

Förutsättningen för en god sjukhusvård i Jönköpings län är våra tre akutsjukhus. Våra tre akutsjukhus i Eksjö, Värnamo och Jönköping ska utvecklas med tydliga specialiteter så att invånarna i vårt län även framöver kan känna sig trygga med att de har en sjukhusvård i toppklass med god tillgänglighet.

Att alla våra tre sjukhus behövs innebär inte att verksamheten och den vård som bedrivs på varje sjukhus måste se likadan ut. Specialisering handlar om patientsäkerhet. Att du som patient ska kunna känna dig trygg i att teamet som tar hand om dig har gjort samma sak många gånger och har lång erfarenhet.

Annons

Annons

Sedan beslutet om fördelning av opererande specialiseringar togs har ingrepp flyttats till Jönköping och andra har flyttats till Höglandssjukhuset eller Värnamo. Till exempel utförs nu all obesitasoperationer (fetma) i Värnamo, alla bröstcanceroperationer i Jönköping och all bråckkirurgi i Eksjö.

Ja, det finns utmaningar. Den största utmaningen på både kort- och lång sikt är bemanning. Vi har brist på vårdpersonal inom flera kompetenser. En brist som finns i hela landet. Idag är regionen beroende av hyrläkare för att klara bakjouren bland annat. Vilket inte är bra. Tyvärr slutade flera kirurger med bakjourkompetens vid Höglandssjukhuset 2014-2015. Det positiva är att det finns en god tillväxt av unga läkare. Inom kort kommer ytterligare två läkare vara tillgängliga för tjänstgöring som bakjour. Sjukhuset har också fler specialistläkare än tidigare. Med en till två hyrläkare i veckan, som bakjour, är det möjligt för de ordinarie läkarna att stå för en kontinuitet i vården på dagtid. Alla hyrläkarna är erfarna specialister och de flesta återkommer regelbundet sedan många år. Regionen har under flera år gjort rekord satsning på AT- och ST-läkare för att säkra upp långsiktigt. Den nya läkarutbildningen kommer också att bidra till framtida kompetensförsörjning.

Annons

För att kunna leva upp till målet att vara en attraktiv arbetsgivare måste regionen bli bättre. Bättre på att erbjuda flexibla lösningar, erbjuda den tjänstgöringsgrad som önskas, ta till vara på personalens egna förslag, ge möjligheter att utvecklas, möjlighet till att forska och att bli bättre på att lyssna. Vi är också öppna för riktade lönesatsningar för bristkompetenser.

Vi SKA ha tre akutsjukhus i Region Jönköpings län både nu och framåt. Det är en prioriterad fråga för oss kristdemokrater.

Mia Frisk (KD) regionråd, Tenhult

Mattias Ingeson (KD) regionpolitiker, Eksjö

Camilla Rinaldo Miller (KD) partidistriktsordförande, Värnamo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan