Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Järnbärarens hyresgäster dubbelbeskattas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Gnosjö kommuns ekonomichef föreslår att 382 966 kronor av kommunens bostadsbolag Fastighets AB Järnbärarens vinst ska överföras till kommunen i form av en så kallad värdeöverföring. Förfarandet är lagligt men kan ändå ifrågasättas.

Insändarskribenten tycker inte att det är schyst att hyresgäster ska betala skatt två gånger.

Överföring av vinstmedel innebär att bostadsbolagets hyresgäster dubbelbeskattas. Hyresgästerna betalar – som alla andra invånare – kommunalskatt men även en del av hyresgästernas inbetalda hyror föreslås nu dessutom föras över till kommunens kassa. Jag anser att kommunledningen ska hålla sig till sina skattemedel och avgifter och inte blanda samman dessa med hyresgästernas pengar. Överföringen motsvarar en extrabeskattning på cirka 700 kronor för varje lägenhetsinnehavare (av bolagets 540 lägenheter).

Annons

Annons

Anledningen till att bolaget bildades, var ursprungligen inte att generera vinst utan att försäkra sig om att det finns lägenheter att tillgå för kommunens invånare. Att bolaget nu går med vinst, kan bero på två orsaker; antingen har hyresnivån varit för hög eller har inte underhåll skett i önskvärd omfattning. Bostadsbolaget har under de senaste åren fräschat upp bostadsområden men mer finns att göra. Om dess ägare – kommunen – vill att deras bostadsbolag ska kunna skylta med ett ännu mer inbjudande intryck i sina bostadsområden, så bör man låta bolaget använda eventuella överskott från hyresgästerna till ytterligare investeringar och förbättringar av bostadsbeståndet. Och inte dubbelbeskatta hyresgästerna.

Kommunen behöver inte hyresgästernas pengar. Det som behövs är stor insikt om hur skattebetalarnas pengar och avgifter ska användas eller inte ska användas. Att överföra vinstmedel från bostadsbolaget till kommunen kan också ge fel signaler till de som arbetar för bolaget. Bolaget har en liten organisation och verkar har bra kontroll på ekonomin vilket borde belönas och inte bestraffas.

Kommunens partier har nu ett gyllene tillfälle att - inför kommande val - lägga upp korten på bordet för oss hyresgäster och visa om man ställer sig bakom föreslagen särbeskattning eller inte.

Christer Larsson

Gnosjö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan