Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Gnosjöföretag testar glasögon med kameror

Text

Snart kan Gnosjö Automatsvarning se var de anställda tittar. Gnosjöföretaget ska nämligen medverka i ett pilotprojekt med eye tracking-glasögon.

Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning

Eye tracking, eller ögonspårning, är en teknik där man, exempelvis med hjälp av ett par glasögon, kan se var någon håller blicken. Nu ska Gnosjö Automatsvarvning delta i ett pilotprojekt som genomförs av Tobii Pro Insight, researchkonsulter på svenska eye tracking-bolaget Tobii. Med hjälp av de speciella glasögonen ska företaget kunna se var anställda tittar när de utför olika moment, för att underlätta utbildning av nya anställda.

Annons

Annons

– Tanken är att man ska ha glasögonen på sig som utbildare. Personen som har glasögonen tittar på det den gör och kan på så sätt lära en person vad man ska hålla koll på när man gör ett visst arbete. Det blir inte bara information, utan man ser vad den tittar på, förklarar Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

Hon menar att mycket av kompetensen ”sitter i ryggraden” och att det därför kan vara svårt att föra vidare till en yngre generation, men att de speciella glasögonen ska förenkla den inlärningsprocessen.Glasögonen har en inbyggd kamera som filmar omgivningen, samt fyra kameror i bågarna som följer och filmar ögats rörelse, så att man ska se exakt vad glasögonbäraren uppmärksammar, men också vad som distraherar, kräver fokus eller sker automatiskt. Det går också att dra slutsatser kring vad som påverkar ett beslut eller beteende.

Varför ville ni vara med i detta projekt?

– Vi tycker att det här är spännande. Det är ett sätt att utbilda personal på och kompetens är så viktigt för oss, säger Linda Fransson.

Vad hoppas ni få ut av det?

Annons

–Det är en möjlighet till att lättare kunna utbilda till den nivån vi behöver. Vi tror att detta är ett sätt att kunna göra detta på, bland många andra.

Projektet, som Gnosjö Automatsvarvning har gått in med en delfinansiering i, börjar i augusti och ska pågå i tre år.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan