Annons

Annons

Annons

Annons

Gnosjö

De efterlyser unga arrangörer

Kristina Gernes och Tommy Tolf hoppas att unga kommuninvånare vill se till att det händer mer i kommunen.

Annons

Unga ska få hjälp att se till att det händer mer i kommunen. På torsdag bjuder Gnosjö Scenkonst och Gnosjö kommun in unga som vill arrangera liveevent.

– Många säger att ”det händer inget här”, men vi vill få fler att engagera sig, säger Tommy Tolf, ordförande i Gnosjö Scenkonst och projektledare.

Projektet är en del i det regionala projektet Scenkonstklubben, som ska ge unga verktyg att utvecklas inom scenkonst och skapa livearrangemang.

– Man kan kalla det ett demokratiprojekt, att få chansen att kunna påverka, säger bibliotekschef Kristina Gernes, som är kommunens representant i projektet.

Projektet i Gnosjö kommer både att innebära att unga Gnosjöbor träffas och får stöd och hjälp av kommunen och Gnosjö Scenkonst, men också att man träffar ungdomar i regionen och får åka på studiebesök.

Bra merit för framtiden

Tommy Tolf och Kristina Gernes lyfter fram att alla idéer är välkomna, stora som små:

Annons

– Man kanske går med en massa idéer, men man kanske inte vet hur man ska dra igång, säger Tommy och får medhåll av Kristina:

Annons

– Det behöver inte vara några grandiosa planer. Det finns ingen idé som är för liten.

Hon lyfter också fram att det är en bra merit inför framtiden, att som ung finnas med och arrangera event.

– Många arbetsgivare söker folk med projektledaregenskaper. Det är jättebra att ha på sitt cv, men också att ha gått utbildningen och ha fått ett nätverk.

Råd och stöttning

De berättar att projektet ska ge ungdomar stöttning i hur det går till att arrangera event och vad man behöver tänka på:

– Det handlar om att förstå systemen, hur söker man bidrag och hur får man tag på sponsring, säger Tommy.

– Vad ska man tänka på när man skriver kontrakt med en artist och vad det krävs för säkerhet vid scenen, fyller Kristina i.

"Väldigt driftigt gäng"

Sedan tidigare är Gislaveds, Värnamo, Nässjö och Jönköpings kommuner med i projektet.

– Det finns ett gäng i Gislaved som har kört hela våren. Det är ett väldigt driftigt gäng och det har fungerat väldigt bra. Det roliga är ju också att folk, som tidigare inte kände varandra, möts i gemensamma drömmar och jobbar tillsammans, säger Tommy Tolf.

Han arbetar på Kulturplatån i Gislaved, men har varit föräldraledig under våren. Rollen som projektledare i Gnosjö har han dock i egenskap av ordförande för Gnosjö Scenkonst.

"Det finns intresse"

Uppstartsmötet i Gnosjö äger rum redan på torsdag eftermiddag på Gnosjö bibliotek.

Annons

– Vi börjar med att lyssna in idéer och bolla lite kring vad det finns för tankar, säger Kristina Gernes och berättar att det går bra för intresserade att höra av sig även om man inte kan vara med just på torsdag.

Tror ni att det finns ett intresse bland de unga i Gnosjö?

– Det finns en hel del intresse och jag hoppas verkligen att folk tar chansen att komma på torsdag. När jag har lyssnat runt så finns det många med idéer, säger Kristina Gernes.

– Det är spännande, för man vet aldrig var det landar. Vill du se till så att det händer saker, så kan vi utbilda dig, fyller Tommy i.

Annons

Annons

Till toppen av sidan