Annons

Annons

Annons

Dubbelmordet i Mantorp

Livstid för Mullsjöbon efter morden i Mantorp

Mullsjöbon som dömts för dubbelmordet på äldre par i Mantorp får tillbringa resten av livet i fängelse. I dag kom domen från Linköpings tingsrätt.

Mullsjö/Mantorp

Mullsjöbon döms till lagens strängaste straff, fängelse i livstid, för mordet av ett äldre par i Mantorp. Mannen ska också betala sammanlagt 615 000 kronor i skadestånd till parets anhöriga.

Tingsrätten motiverar livstidsstraffet med att brottet har begåtts i makarnas bostad och haft ett utdraget händelseförlopp. Mullsjöbon har: "visat särskild hänsynslöshet och råhet" och morden har karaktär av en ren avrättning.

Den 11 juni 2017 mördades ett äldre par i deras bostad strax utanför Mantorp. Efter en omfattande polisutredning grep polisen en ung familjefar i Mullsjö. Mannen knöts till morden via teknisk bevisning, bland annat i form av DNA på delar av en handske som hittades på brottsplatsen.

Annons

Annons

Läs mer: Det säger Mullsjöbon själv – ord för ord efter misstankarna om dubbelmord

Redan i samband med att rättegången avslutades i början av mars förklarade tingsrätten Mullsjöbon skyldigt till mord i två fall samt bedrägeri.

– Det här är naturligtvis ett beslut han är besviken över. Tingsrätten menar att det föreligger bevisning om hans skuld till mord i två fall som han förnekat hela tiden och alltjämt förnekar, sa mannens advokat, Henrik Lindblom då.

Tingsrätten anser att Mullsjöbons förklaringar utgör en "ren efterhandskonstruktion" och att han försökt att anpassa sina uppgifter till det som framkommit i utredningen:

"Hans uppgifter framstår i vissa avseenden närmast som helt osannolika och är i många avseenden också helt ologiska där han har kommit med krystade förklaringar till för honom besvärande omständigheter."

Innan rätten kunde besluta om straffet genomgick mannen en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visade att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Han led inte heller av en psykisk störning vid tillfället för morden.

I sitt utlåtande skriver Rättsmedicinalverket, RVM, att motivet till dådet skulle kunna handla om pengar, men att det utifrån det är svårt att förstå hans tillvägagångssätt vid morden:

Annons

"De ständigt närvarande tankarna på att skada och döda tillsammans med hans bristande förmåga till känslor, ångest och empati bedöms utgöra en möjlig förklaring till att våldet blev så kraftigt" skriver RVM.

Annons

Det äldre paret utsattes för mycket grovt våld. Deras deras ansikten tejpades och halsarna skars av.

Tingsrätten skriver att mordet påminner om hur Mullsjöbon fantiserat om att döda människor. Och de anser att utredningen ger stöd för att han förverkligade sina mordfantasier.

I juni 2017 mördades ett äldre par i deras bostad utanför Mantorp.

Mullsjöbon har hela tiden förnekat att han mördat paret. Enligt honom var han i parets bostad tillsammans med två andra män, dock har han inte har berättat vilka de är. Han har erkänt att han var med och tejpade paret, men att han lämnade huset när de fortfarande var i livet.

Mannens advokat Henrik Lindholm uppger att domen kommer att överklagas.

Läs mer: Alla artiklar om dubbelmordet i Mantorp

Läs mer: Här är mordfallen som skakat Jönköping – 14 fall som ingen glömmer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan