Annons

Annons

Annons

Bredaryd

Barn designade koordinationsbana för barn

– Det här är faktiskt inte superduperlätt när man bara är fem, säger Felicia och ser en aning sammanbiten ut när hon balanserar på linan.

Det såg inte heller ut att vara superduperlätt.

Med hjälp av ideella krafter i Bredaryds SOK, bidrag från Norheds stiftelse, kommunen och Smålandsidrotten, har Bredarydsborna numera ett utegym och en tillhörande koordinationsbana i ett hörn av fotbollsplanen. Det har funnits ett utegym tidigare, men det låg närmare riksväg 27. Enligt Maria Andersson, ordförande i Bredaryds OK, fanns planer på att göra ett nytt utegym på samma plats, men så tyckte man att det hamnade lite väl nära den hårt trafikerade vägen. Istället valde man en del i ena hörnet av fotbollsplanen som ligger perfekt för att man ska kunna njuta av kvällssolen samtidigt som man tränar.

Annons

Annons

Jakob Andersson tillsammans med två av inspiratörerna – Jenna Lodén och Wilma Lieshe.

Melker Eriksson skuttar fram på stubbarna.

Alva Forsberg och Stina Hagström på väg över hindren.

August Johansson och Meja Bolmvall tävlar uppför väggen.

Erik fick hjälp av storebror Axel att gå på lina.

Jakob Andersson och fjärdeklassarna fick äran att klippa bandet.

Kommunen positiv

Maria Andersson kontaktade fotbollsföreningen Bredaryds IK och kommunen och båda visade sig vara positiva till idén. Nu finns ett nyttjanderättsavtal som ger Bredaryds SOK rätt att använda sig av den här delen.

Annons

Joakim Norgren på tekniska kontoret i Värnamo var på plats när anläggningen invigdes i söndags.

– Jag tycker det är riktigt roligt att de tänker spontanidrottsarenor. Tankar, idéer och engagemang måste komma från annat håll än kommunen, säger han.

Annons

Uppdraget att utforma utegymmet och koordinationsbanan gick till medlemmen Jakob Andersson, som passande nog är i slutfasen av utbildningen till landskapsarkitekt.

– Koordinationsbanan blev mitt examensarbete, berättar han.

Barnens idéer

Önskemålet från föreningen sida var att skapa något även för den yngre målgruppen. Jakob tog då hjälp av expertisen, det vill säga ett gäng fjärdeklassare som visade sig veta exakt vad som krävdes.

– Det är verkligen de som kommit med alla idéer, berättar Jakob.

En del idéer har dock ändrats lite för att bli lite mer realiserbara, och någon har varit tvungen att ratas helt och hållet, men överlag är eleverna nöjda med att så många av deras förslag nu blivit verklighet. I söndags, när både utegymmet och koordinationsbanan invigdes, var det mycket hopp och skutt. Balansgången på rep blev snabbt en favorit.

– Det här är faktiskt inte superduperlätt när man bara är fem, sa Felicia som med nöd och näppe nådde upp till det övre repet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan