Det finns många skäl att fira valborg. Helgonet Valborg. Djur som släpps ut på bete. Eller varför inte fira Majgrevens seger över vintern?

Välbesökt brasa.

Eva Londos

Eld på valborg.
Traditionen att fira denna dag kom från Tyskland. Sista april flammar brasor mot himlen i hela landet. Men varför ska vi elda just den dagen?
Annons
– Det finns ett kyrkligt ursprung i traditionerna kring Valborg, säger Eva Londos, etnolog och folklivsforskare från Jönköping.
Annons
Hon syftar på helgonet Sankta Walpurgis (läs nedan).
– Men främst firar vi Valborg av praktiska skäl. Det var tiden då man släppte ut djuren på bete. Då tände man eldar. Man föreställde sig att elden skulle skrämma vargen och häxor, men det var väl mer rituellt och symboliskt.
Det var inte ovanligt att man förde en massa oväsen kring elden, skramlade med koskällor, sköt med bössor och skrek och ropade. Detta skriver antikvarie Margareta Engestedt i en artikel från Jönköpings läns museum.
Eva Londos nämner också att det är en tid då man krattar och rensar bort det gamla gräset och höet.
– Det har jag sett mycket på Gotland där man rensar ängarna och bränner lite mindre eldar, säger hon.
Hon berättar också om de gamla festtraditionerna kring Valborg.
– De unga skapade egna fester. De utsåg en majgreve som blev festgeneral. Man gick runt till gårdarna och spelade och sjöng och tiggde mat och sprit till sina fester. Det var majgreven som ledde alla upptågen.
Hon ser en direkt koppling till dagens studenter som sjunger och firar extra på valborg.
Eva Londos beskriver valborg som en viktig övergångstid då vi går över från vinter till vår mot sommaren.
Kring första maj finns symboliska traditioner med ryttarspel ända sedan 700-talet i Europa. Det var stora ryttarspel, liknande tornerspel, där kampen stod mellan två grupper symboliserade vår och vinter. I Eksjö lever resterna av detta kvar med vårspel där Majgreven kämpar mot Vintergreven.
Annons
Annons
Och varje gång ska så klart Majgreven segra över den elaka vintern.
Sipprade ut olja från benen
Ja men Valborg då, vem var hon? Jo ett helgon (Sankta Walpurgis) från Bayern i Tyskland på 700-talet. I tysk tradition sågs Walpurgisnacht som tidpunkten för häxsabbaten, vilket tros vara förklaring till den tyska seden att tända eldar som även spreds till Sverige.
Nu var det inte så att Valborg gjorde så många underverk när hon levde. Allt startade efter hennes död. Då märkte man nämligen att det sipprade ut olja från hennes kista (och ben). Av oljan kunde man tydligen smörja sig och bli alldeles obegripligt frisk från olika sjukdomar.
Hennes ben placerades i en klippskreva, vilket drog pilgrimer till hennes gravplats. Och en del tror faktiskt att detta fungerar än idag.
Det finns en hel del folkmedicin och mystik kopplad just till valborgshelgen. Om man fångade en orm just på valborgsmässoafton och sedan la den i brännvin, kunde detta sedan strykas på ormbett.
Men Eva Londos betonar att gamla traditioner kring valborg ändå inte främst handlar om onda makter (som inför påsk).
– Det handlar mer om att sprida glädje.