Annons

Annons

Annons

Värnamo

KD vill att Värnamo tingsrätt åter öppnas

Text

Kristdemokraterna vill att Värnamo tingsrätt öppnas på nytt. Förslaget framförs i partiets vårbudgetmotion.

Värnamo tingsrätt lades ner 2005. Nu vill Kristdemokraterna att tingsrätten öppnas på nytt.

Kristdemokraterna vill satsa på fler domstolar uppger TT. I sin vårbudgetmotion föreslås att det öppnas fem nya tingsrätter, en ny hovrätt och en ny kammarrätt.

Annons

– Vi måste bryta trenden mot ett alltmer centraliserat rättsväsende, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Jakob Forssmed (KD) till TT.

Annons

Värnamo är en av de orter där det föreslås öppnas en tingsrätt. Värnamo hade en egen tingsrätt fram till 2005 då den lades ner. Tingsrätten och domsagan, som inkluderade Värnamo kommun, Gislaveds kommun , Gnosjö kommun samt Vaggeryds kommun, uppgick då i Jönköpings tingsrätt.

Värnamo kommun har den senaste tiden drabbats av grov brottslighet. Men detta är enligt Jakob Forssmed inte skälet till att återigen öppna en tingsrätt i Värnamo eller någon av de andra föreslagna orterna.

– Det finns en poäng i att när staten flyttar eller bygger ut verksamhet i landet så är det verksamheter som har en relation till medborgarna där. Till skillnad från när regeringen flyttar Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm. Den skulle kunna ligga var som helst, säger han.

Övriga ort som Kristdemokraterna vill öppna en tingsrätt i är Arvika, Västervik, Örnsköldsvik, och Katrineholm. Partiet föreslår vidare att det öppnas en ny hovrätt i Karlstad och en kammarrätt i Malmö. Därtill föreslås ett upprättande av en ny hyres- och arrendenämnd i Örebro.

Förslagen som Kristdemokraterna presenterar i sin motion är ett svar på regeringens vårproposition. Satsningen uppges kosta 560 miljoner kronor år ett och därefter 400 miljoner kronor per år i en varaktig anslagshöjning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan