Annons

Annons

Annons

Värnamo

”Det finns inte skäl att hålla dem häktade”

De två män som har suttit häktade misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse har försatts på fri fot.

Vice chefsåklagare Pernilla Törsleff tog själv beslutet att häva häktningen av de två män som greps den 6 mars misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Männen – som är i 20- respektive 30-årsåldern – släpptes ur häktet i tisdags. Beslutet togs av vice chefsåklagare Pernilla Törsleff som leder förundersökningen efter den uppmärksammade polisrazzian den 9 mars. Männen försattes alltså inte på fri fot av tingsrätten efter en häktningsförhandling.

Annons

Annons

Enligt Pernilla Törsleff kvarstår misstankarna mot männen gällande förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det finns inte skäl att hålla dem häktade, de anses inte kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen, men misstankarna mot dem kvarstår och förundersökningen fortsätter, säger Pernilla Törsleff.

Vad gör ni närmast?

– Det vill jag inte gå in på av utredningstekniska skäl, säger Pernilla Törsleff.

Har fler personer delgivits misstanke om brott?

– Nej, det handlar om de här två männen.

Männen greps i samband med en stor polisrazzia i Värnamo och på andra håll den 6 mars. De häktades tre dagar senare på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Brottet skulle ha begåtts i en by utanför Värnamo i början av året.

Åtal skulle först ha väckts den 23 mars. Den tidpunkten senarelades sedan till den 6 april. Vid en omhäktningsförhandling i tingsrätten – då mannen i 30-årsåldern motsatte sig fortsatt häktning – förlängdes tidsfristen för åtal ytterligare en gång till den 20 april.

Enligt Pernilla Törsleff är det dock inte aktuellt med ett beslut i åtalsfrågan under fredagen.

– Det kan ta alltifrån ett par veckor till nån månad, det är svårt att säga.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan