Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

Nya partiet vill rädda vården: ”Det räcker inte med positiv inställning”

Text

Nuvarande politik är otillräcklig och oinitierad. Därför behövs ett alternativ. Det menar nybildade Bevara akutsjukhusen som nu presenterar sin plan för hur man fortsatt ska kunna garantera god vård i framtiden.

Nybildade Bevara akutsjukhusen tar sikte mot höstens regionval. Frontfigurerna är ordförande Martin Nedergaard-Hansen, Sara Wallby, Magnus Bodenäs och Linda Gerdin. De är alla läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Att länet även i framtiden ska vara besmyckat med tre akutsjukhus och ha så god vård som möjligt är man inom regionpolitiken tämligen överens om. Politikerna har dock inte full koll på hur man bäst når detta mål. Det tycker i alla fall upphovsmakarna till nybildade Bevara akutsjukhusen som nu tar sats inför höstens regionval.

– Det räcker inte med att vara positivt inställd till tre akutsjukhus, man måste också fatta de politiska beslut som krävs. Om man inte driver den politik som krävs kan man ju fundera på om man inte förstår vad som krävs eller om man inte riktigt har den agendan man uppger sig ha, säger Martin Nedergaard-Hansen, ordförande för Bevara akutsjukhusen.

Annons

Annons

Höglandssjukhuset är i fokus för nybildade "Bevara Akutsjukhusen".

Ökat inflytande

Bevarandet av tre akutsjukhus är en kärnfråga för gruppen, men man vill för att försäkra sig om det framförallt även öka vårdpersonalens inflytande över verksamheterna och göra regionen till en mer attraktiv arbetsgivare.

– Vi upplever att avståndet mellan politiker och vårdpersonal är för stort i dag. Vi tror starkt på att insikt och kunskap om verksamheterna som man ska vara med och fatta beslut om är en närmast nödvändig förutsättning för att få önskvärda konsekvenser av politiken. Men de som jobbar på sjukhusen ser nästan aldrig politiker som är där för att lära sig om hur verksamheten fungerar eller vilka behov som finns, förklarar Nedergaard-Hansen.

Är ett ”hur-parti”

Man framhåller också att man skiljer sig gentemot andra partier genom att vara vad man kallar för ett ”hur-parti”.

– Många andra partier jobbar antingen med att lova enskilda punkter eller ideologiska uppfattningar utan att titta på konsekvenser i verkligheten. Vi vill titta på hur målen, som de flesta är överens om, ska uppnås och hur arbetet ska bedrivas. Det gör att allt blir tydligt och ärligt.

”Känns otillräckligt”

Just hur de andra partierna skött politiken i gruppens hjärtefrågor hittills är inget man är särskilt imponerad över.

Annons

– I de här centrala punkterna vi tar upp har vi sett likartat beslutsfattande och ökande problem under många år utan att man lyckats ta tag i det. Det känns otillräckligt, säger Nedergaard-Hansen.

Annons

Man känner också en viss besvikelse över att de andra partierna hittills inte gett deras initiativ någon särskild respons.

Annalkande hot nära

– Det har varit rätt så avvaktande. Jag tycker det är tråkigt. Vi är vårdpersonal som är engagerad och vill driva vården framåt och då hade det varit roligt om de pratade med oss. Det är synd att de inte tar tillfället i akt och hör vad vi som jobbar med sjukvården har att säga.

På frågan om man ser hotet om att inte längre kunna hålla tre akutsjukhus levande i länet som nära förestående är svaret en smula dystert.

– Jämför man antalet vårdplatser för några år sedan med hur många det finns i dag ser man att det inte är så många år bort. Det går snabbare än många tror, avslutar Nedergaard-Hansen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan