Annons

Annons

Annons

Hillerstorp

Troax satsar både hemma och borta

Text

Hillerstorpsföretaget Troax kan se tillbaka på ett bra år, med en nettoomsättning på drygt 152 miljoner euro. Nu planerar man för satsningar både på hemma- och bortaplan.

Vd:n Thomas Widstrand beskriver 2017 som "ett framgångsrikt år".

– Det var ett framgångsrikt år så vi är generellt sett nöjda. Organisationen gjorde ett väldigt bra år. Vi märker att många kunder hade mycket att göra och vi hoppas också att 2018 också ska bli ett bra år för oss, säger vd och koncernchef Thomas Widstrand.

Nettoomsättningen 2017 hamnade på 152,1 miljoner euro, vilket är en ökning med 31 procent. Då räknas dock även bolaget Folding Guard Inc, som Troax förvärvade i slutet av 2016, in.

Annons

– Den organiska tillväxten är på cirka 15 procent vilket vi tycker är en framgång. Och vi har på ett bra sätt integrerat vårt nyförvärv.

Annons

Totalt hade koncernen en orderingång på 152 miljoner euro, vilket är en ökning på 27 procent sedan föregående år, och rörelseresultatet ökade med 21 procent, till 30,6 miljoner euro.

"Positiva problem"

Thomas Widstrand konstaterar dock att den kraftiga tillväxten inte har varit utan problem:

– Man måste alltid ställa om, anställa och utbilda personal, skicka in råmaterial som passar för ökat produktion och allt sådant som följer med. Men det är ju positiva problem, säger han och menar att organisationen har klarat av situationen bra.

Läs mer: Troax upplever god medvind

Brexit-effekten påverkade

Det finns dock ett område där tillväxten inte har varit lika god, nämligen Storbritannien, och det tror man beror på brexit-effekten:

– Kunderna är lite osäkra på framtiden på grund av den politiska situationen. Sedan har också valutaeffekten på punden, när man konverterar till euro, en negativ effekt.

Även i Kina kunde tillväxten ha varit bättre, menar Thomas Widstrand:

– I Kina är marknaden väldigt mycket i träda, men Kina kommer på sikt bli en framgång för oss. De värdesätter inte alltid den personliga säkerheten, utan använder sig av enkla lösningar för att säkra den enskildas väl och ve, säger han men menar att marknaden för deras produkter kommer att bli gynnsammare i Asien framöver.

Annons

Annons

Satsar på mer svetsning

Under 2018 kommer Troax Group att göra flera satsningar, bland annat genom att investera i mer svetskapacitet, både i Hillerstorp och Chicago.

– Vi har tidigare investerat i en stor fin lackavdelning i Hillerstorp och för att komma upp i samma kapacitet i anläggningen kommer vi att investera mer i svetskapaciteten, och på så sätt höjer vi den maximala kapaciteten i Hillerstorp. I USA kommer vi att investera mindre belopp för att kunna producera Troax-produkter i USA, som vi inte kan nu.

Han berättar att man kommer att göra en ökad satsning på försäljningen i USA framöver:

– Vi håller fortfarande på att integrera Folding Guard i vår verksamhet, men när det är gjort, förhoppningsvis senare under 2018, ska vi satsa mer på försäljningsdelen i USA.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan