Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Projektet har gått som en dans

20 smarta seniorer nappade på att delta i projektet ”Sund smart stark senior”. Nu är det snart slut och deltagarna konstaterar att något de lärt sig under den här tiden är att de kan betydligt mer än de trott.

Gänget pustar ut efter sista gången med Björn Lindén (längst fram). Linedance är något som har gett mersmak hos flera av dem. Från vänster Monica Berggren, Stefan Magnusson, Mona Karlsson, Linda Magnusson, Leif Johnsson, Iréne Johnsson, Gunilla Dalebro, Lars Karlsson, Eva Nilsson, Iréne Lilja, Britta Månsson, Jan-Evert Magnusson och Sune Månsson.

LÄS MER: Jättetryck av äldre som vill komma i form

I början av året gick Smålandsidrotten och Region Jönköpings län ut med en efterlysning. De sökte 25 otränade seniorer som skulle ingå i projektet ”Sund smart stark senior”. Intresset var stort för informationsmötet, men när den största entusiasmen lagt sig så återstod 20 seniorer, som dessutom inte var särskilt otränade. Men de var villiga att haka på projektet som skulle innebära att de fick chansen att pröva på nya träningsformer blandat med föreläsningar kring hälsa och motion.

Annons

Annons

Lyfte skivstång

Nu börjar projektet närma sig sitt slut i Värnamo. Under de veckor som det har pågått har de bland annat prövat tennis, vattengympa, boule, stavgång, styrketräning och linedance. För många har det mesta varit nya erfarenheter. Sune Månsson, 82 år gammal, berättar inte utan stolthet att han faktiskt kunde lyfta en skivstång över huvudet under träningspasset hos Värnamo Atletklubb.

– Givetvis tog vi en bild som jag skickade till barnbarnen, säger han och skrattar.

Flera av dem var lite skeptiska till styrketräning, men nu så här i efterhand är de jättenöjda med det de lärde sig.

– Vi fick många vardagliga tips som inte var så dyra, säger Iréne Lilja.

En annan nyttig erfarenhet har varit att de kan mer än vad trott sig kunna, till och med att gå ner på huk och sedan ta sig upp igen.

– Det har varit bra ledare. Bra ledare gör mycket, säger Linda Magnusson.

Gunilla Dalebro har full koll på stegen.

Britta och Sune Månsson gillade linedance. Ja, de är faktiskt nöjda med hela upplägget.

Flera i gänget kan tänka sig att fortsätta med linedance till hösten om det dyker upp en nybörjarkurs. ”Det här är jättebra träning och svettigt är det också”, pustar Linda Magnusson till höger.

Annons

Trots att de bara dansat linedance två gånger så har de lärt sig förvånansvärt mycket.

Annons

Björn Lindén är aktiv i Fancy Feet Linedancers som håller kurser i både Värnamo och Reftele.

Nya vänner

Fast det allra bästa med ”Sund smart stark senior” har ändå varit den sociala biten, tycker Eva Nilsson och får medhåll av övriga. De har alla lärt känna nya människor tack vare projektet.

När projektet avslutas i Värnamo kommun så kommer fritidsavdelningen att göra en utvärdering med målet att göra en Värnamomodell.

– Den stora utmaningen är ju att få med de som inte rör sig överhuvudtaget, eftersom vi vill att fler ska börja röra sig, säger Nickie King som varit kommunens samordnare i projektet.

Senast nästa vår hoppas hon att en ny omgång seniorer vill haka på.

– Jag hoppas att fler vågar anmäla sig nästa gång, säger hon.

LÄS MER: 25 otränade seniorer sökes

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan