Annons

Annons

Annons

Stabsläge hela helgen på Höglandssjukhuset

Text

Just nu råder det stabsläge på Höglandssjukhuset. Inflödet av patienter är så stort att sjukhuset inte klarar av situationen. En del hänvisas till Ryhov eller Värnamo.

Stabsläge råder på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Stabsläget har varat i fyra dagar och bedömningen vid lunchtid på fredagen är att det kvarstår över hela helgen. Men beslutet fattas successivt av en utökad ledningsgrupp. Orsaken är att ovanligt många patienter söker vård och att personalsituationen då inte klarar trycket.

Annons

Under tisdagsdygnet sökte cirka 100 patienter till akutmottagningen mot normalnivån 70 och när vårdplatser och personal inte räckte till beslutade ledningen om stabsläge. Det innebär att patienter kan få åka till, eller flyttas till, ett annat sjukhus för att få vård.

Patienter flyttas

Hittills har nio patienter flyttats, de flesta till Ryhov och någon till Värnamo sjukhus. Det är personer med ett mindre vårdbehov och som anses lämpliga att flytta.

Annons

– När sådant här händer informerar vi övriga sjukhus och det samarbetet fungerar väldigt bra. Även inom det egna sjukhuset gör personalen fina insatser för att klara av situationen, även om det blir en ökad belastning, säger verksamhetsstrateg Wille Alstermark.

Han kan inte ange något särskilt skäl till att fler sökt till akutsjukvården just nu. Men det faktum att det varit en lång sammanhängande påskhelg kan spela roll.

–Det är alltid fler patienter en måndag, många avvaktar att söka läkare under helger och nu har det varit fyra helgdagar i rad.Enligt Wille Alstermark har dock inte samma fenomen uppstått i Jönköping eller Värnamo.

Kan stabsläget kopplas till en ansträngd personalsituation?

– Man kan inte dimensionera efter alla toppar utan när det händer har vi tydlig plan på vad vi ska göra och det är i första hand ett samarbete inom sjukhuset och mellan våra sjukhus.

Det påverkar ju de andra sjukhusen också?

– Det har funnits platser på Ryhov så det ska inte ha påverkat Ryhov speciellt mycket. Men vi följer upp åtgärderna och vi har inte sett någon påverkan för patienterna, förutom en eventuell psykologisk påverkan över att behöva byta sjukhus.

Annons

Skriver ni ut fler patienter inför helgen med tanke på stabsläget?

– Vid sådana här situationer tittar man en gång till, om ytterligare hemgångar finns eller om kommunen kan ta hem patienter lite tidigare. Det finnas alltid patienter som väntar på hemgång och det kanske kan skyndas på om vi kan hjälpas åt, säger Wille Alstermark.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan