Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Bluffläkare döms till fängelse – så lurade han äldre

Text: 

Mannen uppgav sig för att vara läkare och misstänks ha lurat hundratals äldre personer att de var sjuka och behövde dyra mediciner. Nu döms han till sex år och elva månaders fängelse för en del av fallen.

Mannen dömdes av Göteborgs tingsrätt till sex år och elva månaders fängelse. OBS: Bilden är en genrebild.

Mannen, som polisen kallat ”medicinmannen”, greps sommaren 2017 misstänkt för att ha lurat hundratals personer över hela landet. Bland annat 74-åriga Agneta i Jönköping har tidigare berättat hur mannen ringt upp henne.

Annons

– Han har ringt upp äldre kvinnor, talat om att han är läkare och övertygat dem om att de behövde en ny medicin som bara fanns i England, sa chefsåklagare Jonas Almström till TT tidigare i år.

Annons

För att få medicinen skulle sedan pengar skickas till ett konto i England. Mannen ska ha kommit över närmare två miljoner kronor i de fall han åtalats för, skriver TT, och han döms även att betala två miljoner i skadestånd.

Den åtalade mannen har förnekat brott men på tisdagen dömdes han till sex år och elva månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt. Han döms för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri, rapporterar TT.

Åklagaren hade yrkat på sju års fängelse och var nöjd med domen som var nära hans yrkande.

– Sedan kan man väl förutse att det troligen blir en hovrättsomgång av det ändå, sa Jonas Almström till TT efter domen.

Mannen frikändes dock helt från fyra av fallen han åtalats för. Men det finns misstanke om att bedrägerierna är långt fler än de som mannen nu dömts för. Polisen har tidigare berättat att det kommit in mer än 600 anmälningar om bedrägeri med liknande tillvägagångssätt mellan februari 2016 och det att mannen greps.

– Genom att invagga dem i tron att han var läkare har han skapat ett förtroende varefter han påstått att han läst deras sjukjournaler samt fått provsvar som visade på allt ifrån vitaminbrist till dödliga sjukdomar som akuta blodproppar och cancer, sa Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp, till Skaraborgs läns tidning i januari i år.

Annons

Den dömde mannen är 46 år och spansk medborgare men han har tidigare bott i Sverige och talar obehindrad svenska, skriver TT. Han ska ha kontaktat de äldre från London och Sydafrika.

Ytterligare en person sitter just nu häktad misstänkt för inblandning i fallen, den personen greps i Frankrike i år, uppger TT.

Annons

Annons

Till toppen av sidan