Annons

Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Gnosjö har lägst nyföretagsamhet i länet

"Vi skulle ju välkomna fler", säger Ingalill Ebbesson, näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun.

Annons

Gnosjö har lägst andel nya företagare i länet, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

"Det helt centrala är politikers och tjänstemäns attityder och service", säger Dan Sylvebo, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Trots att Gnosjö är känt för sitt företagande har kommunen lägst andel nyföretagande i länet, visar Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2018. Att vara företagsam, enligt Svenskt Näringslivs definition, innebär att man har ansvar för utvecklingen av ett företag.

– Företagen har en helt avgörande betydelse för samhället och välståndet i vårt land. Varje dag i Sverige går företag i konkurs och då måste man hela tiden se till att det kommer nya företag för att säkra välståndet i framtiden. Därför är det så viktigt att vi har människor som tar sig för att satsa för att starta och driva företag, säger Dan Sylvebo, regionchef, Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Annons

Annons

Lägst i länet

Enligt siffror från kreditupplysningsföretaget UC AB var det 61 personer som blev företagsamma i Gnosjö förra året, om man räknar in företagsamma personer som flyttat till kommunen. Det gör att antalet nyföretagsamma (i åldrarna 16-74 år) i Gnosjö kommun förra året var 8,7 personer per 1 000 invånare, vilket alltså är lägsta siffran i länet.

– Man kan ju tänka att det har med konjunkturen att göra. Nu har i princip alla jobb, för det finns ju väldigt gott om jobb. Sedan tror jag att vi alltid legat ganska lågt vad det gäller nyföretagsamheten tidigare också, för att vi har hög sysselsättning, säger Ingalill Ebbesson, näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun, och menar att det ibland är arbetslöshet som driver människor till att starta företag.

Hon skulle dock gärna se att fler startar företag i kommunen:

– Vi skulle ju välkomna fler, främst inom tjänstenäring och besöksnäring.

Sämre än rikssnittet

Störst andel nyföretagsamma i länet finns i Vaggeryd med 12,8 (inklusive inflyttade) av 1 000 personer, följt av Habo med 12,7 och Jönköping med 12,0. I Värnamo är siffran 11,3 och i Gislaved 10,1. Gislaved är den kommun i länet där nyföretagsamheten har ökat mest.

Även i jämförelse med rikssnittet ligger Gnosjö sämre till. Siffran för Sveriges nyföretagande ligger på 10,6 personer per 1 000 invånare, om man räknar bort inflyttade. Motsvarande siffra för Gnosjö är 7,3.

Vad det gäller andelen nyföretagsamma kvinnor ligger dock Gnosjö bättre till i länet. Där är 8,2 av 1 000 kvinnor nya inom företagande. Där har bara Habo (9,0) och Mullsjö (8,7) en högre siffra. Andelen nyföretagsamma unga är dock näst lägst i Gnosjö, med 8,9 av 1 000, jämfört med Vaggeryd i topp med 17,2.

Annons

Annons

"En stor uppgift"

Enligt Dan Sylvebo på Svenskt Näringsliv har kommuner stora möjligheter att påverka, genom att arbeta aktivt och på olika sätt stötta nya företag:

– Ett sätt är att jobba med servicen, att helt enkelt vara tillgänglig runt de skyldigheter företagarna måste förhålla sig till, som olika tillstånd. Där har kommunen en stor uppgift. Det helt centrala är politikers och tjänstemäns attityder och service, säger Dan Sylvebo.

Näringslivsutvecklare Ingalill Ebbesson menar att Gnosjö kommun gör mycket för att stötta företagare:

– Vi har en tjej som jobbar halvtid med att stötta nyföretagare inom Science Park. Vi jobbar också hela tiden med att vara tillgängliga och stötta företagen, och den rankningen ligger vi väldigt bra i.

Efter fem år

Vad det gäller andelen nyföretagare som fortfarande är aktiva efter fem år ligger Gnosjö bättre till. Bland de som var nyföretagsamma år 2012 var 64,1 procent fortfarande aktiva år 2017. Snittet för länet ligger på 65 procent, medan rikssnittet är 61,3 procent.

– Min slutsats är att när man skapar företag så blir de väldigt livskraftiga, säger Ingalill Ebbesson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan