Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Mer än var femte Gnosjöbo dör i sitt hem

Text

19 procent av svenskarna dör hemma och skillnaderna mellan kommunerna är stora. Gnosjö är en av de kommuner där flest dör hemma, närmare bestämt mer än var femte Gnosjöbo dör i sitt hem.

Mer än var femte Gnosjöbo dör i sitt hem.

Det är tidningen Hem & Hyra som har granskat siffrorna och kommit fram till att 19 procent av svenskarna dör i sitt hem. Enligt tidningen visar siffror från Socialstyrelsen att det är över 17 000 personer som dog i sitt hem under 2016.

Annons

Annons

De skriver att andelen svenskar som dog hemma var lägre för tio år sedan, bara 14 procent, men att ökningen kan bero på att dödsplats är en relativt ny variabel i Socialstyrelsens statistik. År 2006 var bortfallet, det vill säga antalet personer som det saknas uppgifter för, 14 000. Det har minskat till 4800 för år 2016.

Enligt Hem & Hyra finns det fyra dödsorsaker som är vanligare i hemmet än totalt sett. 32 procent av de som dör hemma dör av tumörer. Nutritionsrubbningar, endokrina sjukdomar och ämnesomsättningssjukdomar, till exempel diabetes, orsakar dödsfall för 3,5 procent av de som dör hemma. 9 procent av de som dör hemma gör det av yttre orsaker till sjukdom och död men cirkulationsorganets sjukdomar dör flest av i hemmet. Den siffran ligger på 40 procent.

Den kommunen där flest dör i hemmet är Klippan med 35,3 procent. Efter det kommer Bollnäs med 32,8 procent. I Gnosjö kommun är andelen som dör hemma 26,7 procent. Antalet är 20.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan